Inspiratie
lavendel
16 apr. 2020

Lavendel: de perfecte plant voor ontspanning

Wie kent Lavendel niet? Er is bijna geen plant die zo herkenbaar is door de geur als Lavendel. Met de paarse bloemen zorgt ze voor die heerlijk geur in jouw hele kamer of tuin. Maar wist je dat de geur van de Lavendel ook zorgt voor ontspanning? In deze blog lees je er alles over!

Lavendel

Lavendel is een kleurrijke plant die weinig onderhoud vergt en een prachtige kleur en geur geeft aan je tuin of woonkamer. Lavendel bloeit van juni tot augustus, de bloemen zijn puntvormig en kunnen acht centimeter lang worden. Bij de juiste verzorging kun je jarenlang genieten en profiteren van deze prachtige tuinplant!

Ontspannende geur

Lavendel heeft een hele herkenbare kleur en geur. Die geur is niet alleen onwijs verfrissend, maar zorgt ook voor ontspanning. Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat lavendelgeur de aanmaak van serotonine in het lichaam stimuleert. Serotonine is een stofje dat ervoor zorgt dat je hersenen signalen van geluksgevoelens krijgen. Daarom is het niet gek dat de olie uit de paarse bloemen wordt gebruikt in zeep, shampoo en cosmetica.

Wanneer je lavendel in jouw tuin of woonkamer hebt staan, zorgt dit voor meer rust en kalmte. Zo kan deze heerlijk geurende plant zorgen voor de juiste ontspanning na een zware werkdag of je stress verminderen. Deze paarse topper heeft ook nog eens een goede invloed op je nachtrust. Doordat de geur zich zo snel verspreidt en het ervoor zorgt dat je ontspant, word je er extra slaperig van. Lavendel is dus niet alleen een prachtige en heerlijk geurende plant, maar ook heel erg functioneel!

Grond voor lavendel

Wil jij profiteren van de ontspannende geur? Zorg dan voor een goede potgrond. Dit is namelijk de basis voor elke plant. Door de lavendel in de juiste lavendelgrond te zetten zorg je letterlijk voor een goede voedingsbodem waarin de wortels goed kunnen ontwikkelen. De beste grondsoort voor de halfheester Lavandula is een zanderige grond die goed waterdoorlatend is. Strooi op zware (klei)grond een handje fijn grind of hydrokorrels onderin het plantgat, dat verbetert de drainage enorm.

Standplaats

Lavendel staat het liefst op een zonnige en open plaats in je tuin of woonkamer. Zowel in je border als in een pot doet de lavendelplant het erg goed en kan je de ontspannende geur snel ruiken! Bij het planten van meerdere lavendelplanten moet je rekening houden dat je tussen de planten ongeveer 15 tot 20 cm ruimte houdt. Bij een normale lavendel (potmaat 17cm) kun je 9 lavendelplantjes per m² planten. De beste periode om te planten is het voorjaar.

Zet je de plant op je slaapkamer voor meer nachtrust, maar kan dit niet in de buurt van het raam? In dat geval kun je beter een bosje gedroogde lavendel op je nachtkastje zetten of een bosje ophangen om toch te profiteren van de ontspannende werking.

Lavendel verzorgen

Het is natuurlijk ook goed om te weten hoe jij jouw lavendel moet verzorgen. Zo heeft deze paarse vriend niet heel veel water nodig. Lavendel in pot kun je het beste, als het niet geregend heeft of de plant binnen hebt staan, 2x per week water geven. Wanneer de lavendel in de tuin staat geef je hem alleen water als het erg warm en droog is. Let wel op dat je bij aanplanten in het begin ruim water geeft. Wil je meer weten over de verzorging van Lavendel? Klik dan hier.

Snoeien en toppen

Wist je dat je lavendel twee keer per jaar moet snoeien? Daarnaast kun je hem ook nog toppen om te kunnen blijven genieten van die heerlijke geur. In deze video leggen wij je hier alles over uit!

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border