Inspiratie
laurierhaag
7 apr. 2021

Laurierkers: perfect als haagplant

De laurierkers is een erg populaire haagplant en staat ook wel bekend als laurier. De Laurierkers is niet alleen zo populair omdat deze plant winterhard en wintergroen is, maar ook nog eens een luxe verschijning met karakter is. In deze blog lees je alles over deze haagplant en de verzorging.

Laurierkers

De laurierkers is perfect als je een haag wil creëren voor jouw border. Door de dichte groei en het feit dat deze plant wintergroen is, kan je de diverse soorten op verschillende manieren inzetten. De hogere soorten van de laurierkers zijn uitermate geschikt als je toe bent aan meer privacy. Per jaar kan de laurierkers tot wel 50 centimeter groeien. Doordat de meeste soorten een dichte begroeiing hebben, heb jij snel een flinke haag in de border staan die hoger dan twee meter kan worden.

Daarnaast is de laurierkers winterhard. Dit betekent dat deze haagplant zonder enige moeite temperaturen van -15°C tot -20°C aan kan. Daarmee past deze groene verschijning perfect in ons Nederlandse klimaat.

Combinatie van luxe en karakter

Laurierhagen zijn niet alleen populair omdat ze winterhard en wintergroen zijn. Zo zijn er namelijk meer groene gegadigden om te gebruiken als haag. Denk bijvoorbeeld aan coniferen als de Taxus. Coniferenhagen hebben allemaal naalden of schubben, maar de laurierkers juist niet. Door de grote en glanzende bladeren staat er direct een opvallende haag. Dit uiterlijk zorgt dan ook voor een combinatie van luxe en karakter.

Grond voor Laurierkers

Wil jij optimaal kunnen genieten van deze prachtige haagplant in jouw border? Gelukkig kan de laurierkers goed uit de voeten op bijna elke grond. Wel heeft hij een voorkeur voor een zanderige grond. Deze is namelijk goed waterdoorlatend. Ook is het verstandig om drassige grond te vermijden. Wil jij jouw nieuwe laurierkers in je border planten? Maak de compacte grond los en plant hem in plantgaten die zijn verrijkt met Pokon Bio Aanplantgrond Tuinplanten, Bomen & Hagen. Zo geef je jouw laurierkers direct een goede start.

Standplaats

De laurierkers is een gemakkelijke plant qua standplaats. Deze groene kanjer heeft geen enkele moeite met een standplaats in de volle zon of volledige schaduw. Zo heb jij vrijheid in het bepalen van de standplaats van jouw nieuwe aanwinst. Woon je aan de kust? Dan vindt de laurierhaag dit minder prettig, aangezien hij niet goed tegen harde zeewind kan.

Laurierkers verzorgen

Houd jouw groene haag in topconditie met de juiste verzorging. Wanneer de laurierkers in de border is geplant, moet hij uiteraard worden bewaterd. Na het aanplanten geef je ruim water. Tijdens de drogere periodes in het jaar, is het aan te raden om minimaal één keer per week de laurierkers water te geven. Let hierbij op dat je water geeft bij de voet van de plant, zodat het water sneller opgenomen kan worden door de wortels. Probeer het water niet op de bladeren te sproeien. In de felle zon kan dit leiden tot verbranding van het blad. Daarnaast loop je het risico op schimmelvorming.

Snoeien en toppen

Het bijhouden van de laurierkers van jongs af aan is nodig om jouw haag in model te houden. Dit doe je door de plant twee keer per jaar te snoeien. De eerste snoeibeurt staat vanaf het voorjaar (maart) op de planning waarbij je de haag terug snoeit. Dit doe je net voordat de takken uitlopen. Aan het einde van de zomer, in september, is het tijd om voor de tweede keer te snoeien. Snoei deze keer niet te diep, want de laurier kan in de winter niet meer helemaal dichtgroeien. De kans is dan groot dat je de hele winter kale plekken ziet. Zie jij jouw laurierkers liever wat losser? Dan is eenmaal snoeien in juni voldoende.

Met al deze tips zorg jij voor een luxe haag in jouw border met flink wat karakter!

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border