Inspiratie
Origanum vulgare.png
11 mei 2023

Kies eens voor een inheemse plant

Het kiezen voor inheemse planten in de tuin is de laatste jaren steeds populairder geworden. Wat zijn inheemse planten en waarom zou je kiezen voor inheemse planten? Wij leggen je het uit en delen tevens de 10 populairste planten met je.

Waarom inheemse planten?

Inheemse planten zijn planten die van nature voorkomen in een bepaald gebied. Inheemse planten zijn van nature aangepast aan de lokale bodem, het klimaat en de omgeving. Hierdoor hebben ze minder water en meststoffen nodig en zijn ze beter bestand tegen ziektes en plagen. Daarnaast zijn ze van groot belang voor de biodiversiteit. Ze bieden voedsel en schuilplaatsen aan insecten, vogels en andere dieren die afhankelijk zijn van lokale planten en bloemen.

Top 10 inheemse planten in Nederland

Wil jij graag inheemse planten toevoegen aan jouw tuin, maar geen idee welke te kiezen? Wij lichten de populairste soorten toe.

Wilde marjolein (Origanum vulgare)

Wilde marjolein is een vaste plant die bloeit van juli tot en met september. De plant heeft mooie roze bloemen en groeit het beste op een zonnige plek in de tuin.

Echte salie (Salvia officinalis)

Echte salie is een kruid dat groen blijft in de winter en bloeit van juni tot en met augustus. De plant groeit het beste op een zonnige plek in de tuin.

Bosrank (Clematis vitalba)

Bosrank is een klimplant die bloeit van juni tot en met augustus. De plant heeft witte bloemen en groeit het beste op een zonnige of halfschaduwrijke plek in de tuin.

Kattenkruid (Nepeta faassenii)

Kattenkruid is een vaste plant die bloeit van juni tot en met september. De plant heeft mooie paarse bloemen en groeit het beste op een zonnige of halfschaduwrijke plek in de tuin.

Duizendblad (Achillea millefolium): 

Duizendblad is een vaste plant die bloeit van juni tot en met september. De plant heeft witte bloemen en groeit het beste op een zonnige plek in de tuin.

Wilde tijm (Thymus serpyllum): 

Wilde tijm is een vaste plant die bloeit van juni tot en met augustus. De plant heeft mooie roze bloemen en groeit het beste op een zonnige plek in de tuin.

Wilde margriet (Leucanthemum vulgare)

Wilde margriet is een vaste plant die bloeit van juni tot en met augustus. De plant heeft witte bloemen en groeit het beste op een zonnige plek in de tuin. 

Grote klaproos (Papaver rhoeas)

Grote klaproos is een eenjarige plant die bloeit van mei tot en met augustus. De plant heeft mooie rode bloemen en groeit het beste op een zonnige plek in de tuin.

Wilde hyacint (Hyacinthoides non-scripta)

Wilde hyacint is een bolgewas dat bloeit van april tot en met mei. De plant heeft mooie blauwe bloemen en groeit het beste in de schaduw of halfschaduw. 

Wilde bertram (Achillea ptarmica)

Wilde bertram is een vaste plant die bloeit van juni tot en met september. De plant heeft mooie witte bloemen en groeit het beste op een halfschaduwrijke plek in de tuin. 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border