Inspiratie
26 jan. 2022

Het Suikerdruifje: de plant met het liefste koosnaampje

De Parthenocissus Striata, zo dat is een hele mond vol. Deze lieflijke hangplant staat ook wel bekend als het suikerdruifje. Heb jij ooit van een plant gehoord met zo’n lief koosnaampje? Wij vertellen jou graag meer over deze groene vriendin.

    1. Waar liggen haar roots?
    2. Hoe komt ze aan haar bijnaam?
    3. Verzorging

Waar liggen haar roots?

Het suikerdruifje heeft haar roots liggen in het prachtige Australië. Deze plant stamt af van de wijnstok plant. De Wingerd is bijvoorbeeld een bekend familielid van het druifje. Dit is een populaire klimplant die vaak als alternatief genoemd wordt voor de klimop Hedera. De Wingerd transformeert in het herfstseizoen van groen naar diep rood en fel oranje. Dat levert enorm veel mooie natuurplaatjes op.

Deze planten herken je aan de vorm van de blaadjes. Ze zijn aan het uiteinde allemaal gekarteld. De ene plant heeft een meer puntige kartel, de andere heeft wat meer afgeronde randen zoals de Parthenocissus Striata.

Hoe komt ze aan haar bijnaam?

Dit is één van de weinige planten die geluk heeft met zo’n aandoenlijke bijnaam. Je vraagt je vast af; waar is deze bijnaam eigenlijk op gebaseerd? Wij leggen het je uit. Het woordje suiker is gelinkt aan het belangrijkste kenmerk van deze plant. Aan de onderkant van het blad zitten suikerachtige korreltjes. Deze korreltjes zitten daar om bepaalde insecten of andere bedreigingen op afstand te houden.

Het tweede gedeelte, druifje, is afgeleid van haar ‘’boomstam’’. Deze plant stamt af van de wijnstok plant, waar voornamelijk druiven aan groeien. Voeg deze twee woorden samen en je krijgt suikerdruifje. Een aandoenlijke bijnaam voor een lieflijke hangplant.

Verzorging

Anders dan haar naam misschien doet vermoeden, is het suikerdruifje een enorm sterke kamerplant. Het is oorspronkelijk een hangplant die zowel op lichte als op schaduwrijke plaatsen lekker hangt, zolang er maar daglicht aanwezig is. De plant vraagt ook niet om teveel water. Uiteraard dien je in de zomer wat meer water toe dan in de winter, maar het is niet erg als tussen de gietbeurten door de grond droog aanvoelt. De nieuwe blaadjes zijn in het begin lichtgroen en veranderen naarmate de tijd verstrijkt in donkergroene bladeren. Zo laat zij op haar eigen manier zien hoe het met haar gaat. Zie je veel groene blaadjes? Dan voelt ze zich prettig en beloond ze jou met nieuwe, verse bladeren. Binnen de kortste keren heb je een prachtige (en schattige) hangplant in de kamer hangen!

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten

Pokon Powerplanten

Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten