Inspiratie
27 mei 2020

Altijd een groene sfeer met Hedera

Hedera staat bij veel mensen beter bekend als de klimop en het is is één van de meest populaire klimplanten. Dat komt doordat deze geliefde plant wintergroen is en zowel binnen als buiten altijd zorgt voor een groene sfeer. Lees snel verder om meer te ontdekken over de prachtige Hedera!

Hedera

Hedera komt van oorsprong uit het bos waar deze klimplant via bomen en stronken met zijn hechtwortels naar het licht toe groeit. Doordat Hedera van oorsprong een bosplant is kunnen de planten erg goed tegen schaduw. De leerachtige bladeren kunnen in een paar jaar tijd een groot gedeelte bedekken op de plek waar deze groene vriend groeit. De vaak effen groene bladeren, die ook met gele, witte en zelfs zilverachtige bladtekeningen bestaan, zijn dan in grote aantallen te zien.

Groene schutting

Hedera is niet alleen geschikt om via bomen, muren of ander steunpunten in jouw tuin omhoog te groeien. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om jouw schutting te laten begroeien met deze klimplant. Hedera wordt in Nederland dan ook vaak gebruikt als groene afscheiding. Zo’n groenblijvende wand in de tuin is natuurlijk een echte aanwinst waar je ieder seizoen van kan genieten!

Maar hoe zorg je er nou voor dat Hedera niet alle kanten op klimt? Met een bestaande constructie in jouw hekwerk of schutting kan je de jonge takjes sturen door ze met touwtjes of bandjes vast te maken. Zet de lange takken naar boven vast en kleine takjes naar links en rechts. Hierbij is het belangrijk dat de takjes altijd naar elkaar toe kunnen groeien. Zo transformeert jouw schutting van een kale afscheiding naar een groene oase. Daarnaast is het pas tijd om te snoeien wanneer jij dat nodig vindt! Alleen de grootbladige Hedera’s hoef je te begeleiden, de Hedera is namelijk een zelfhechtende klimplant.

Wil jij meer weten over een groene afscheiding in jouw tuin? Bekijk dan deze video:

Ideaal als hangplant

Hedera is niet alleen geschikt voor buiten. Ook binnen is deze groenblijvende vriend één van de bekendste in het lijstje van hangplanten. Met zijn wilde kronkelende takken met blaadjes heeft deze populaire plant een mooi effect op ieder interieur.

De Hedera is bovendien een luchtzuiverende plant, die schadelijke stoffen uit de lucht haalt en daardoor positieve invloed heeft op lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en concentratieproblemen. Ook is Hedera een hele makkelijke plant qua onderhoud. Ideaal dus wanneer je niet veel tijd hebt, maar toch wil kunnen genieten van de groene sferen in huis!

Standplaats

Hedera is de omstandigheden van het bos gewend en daarom is het belangrijk dat de grond van deze plant altijd een beetje vochtig is. Dit geldt zowel voor binnen als voor buiten. Daarnaast is een plekje in de schaduw het beste voor deze plant. Wanneer Hedera in de zon staat worden de bladeren iets lichter van kleur. Wil je meer weten over de verzorging van de Hedera? Meer informatie over deze populaire plant lees je hier.
Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border

Pokon Powerplanten

Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border