Inspiratie
Artikel toscaanse jasmijn.jpg
6 dec. 2022

Groene klimmers: geschikte klimplanten voor een pergola

Een pergola: het knusse en romantische hoekje in de tuin. Zo’n sprookjesachtige overkapping brengt direct meer sfeer en intimiteit. Het is de ultieme verbindingsfactor tussen verschillende elementen die terug te vinden zijn in de tuin. Met welke prachtige klimmers kan je deze vaak houten of metalen constructie kleur geven?

Pergola versus Veranda

Een pergola is niet hetzelfde als een veranda, dit wordt nog wel eens door elkaar gebruikt. Een veranda wordt omschreven als een verlengstuk van je woonkamer, maar dan buiten. In de meeste gevallen wordt deze aan een zijde van het woonhuis geplaatst. De zijkanten van de veranda worden vaak afgewerkt met hout of glas. Hierdoor kan je ook in de winterperiode heerlijk genieten van het buitenleven. Een pergola is een (terras)overkapping, gebouwd op staanders. Deze is eigenlijk speciaal voor het creëren van schaduwrijke plekken in de tuin, het liefste op een natuurlijk manier. Daarom wordt er ook vaak voor gekozen om de pergola te laten begroeien met klimplanten of om schaduw te creëren door het gebruik van bamboe, rietmatten of schaduwdoek als dak.  

Er zijn verschillende klimplanten erg geschikt als pergola ”beklimmer”. Eén vereiste is toch wel dat deze snel, mooi en dicht moeten groeien. Bij de zoektocht naar de, voor jou ideale, klimplant kan jij jezelf de volgende vragen stellen:

  • Is de plant winterhard?
  • Is de klimplant groenblijvend?
  • Wat is de bloeiperiode?
  • Geurt de plant lekker?
  • Is de plant zelfhechtend of moet je de plant leiden?

Voor welke klimplant ga jij?

Waarschijnlijk maak je niet het hele jaar door gebruik van de pergola. Maar dan tóch is het fijn om te weten dat deze het hele jaar door wel een groene “look” houdt. Daarnaast wil je natuurlijk ook graag dat jaar na jaar dit groen mooi blijft hangen, zonder te veel onderhoud. De winters zijn dan tegenwoordig wel iets minder koud te noemen. Maar ijskoud of niet, je wilt natuurlijk dat jouw planten de winter overleven, dus winterhard zijn. Zo weet je zeker dat jouw tuin komend buitenseizoen prachtig groen en in bloei staat. 

Wil jij een plant die zichzelf wel redt? Dan is het verstandig om voor een zelfhechtende klimmer te gaan. De echte groenblijvers zijn schaars, maar zeker niet onvindbaar. Neem bijvoorbeeld de Klimop of de Toscaanse Jasmijn. Daarnaast moet een plant niet alleen praktisch zijn. Het oog wilt natuurlijk ook wat. Wil jij een klimplant met vrolijke bloemetjes of smakelijk fruit? Die zitten er ook tussen! Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor Blauweregen of Passiflora. En hoort er ook nog lekkere geur op het wensenlijstje? Dat snappen wij wel! Ook deze zijn te vinden in ons overzicht. 

Keuzes moeten natuurlijk wel worden gemaakt. Jij bent zelf in de regie om jouw gezellige pergola op te toveren tot een gezellig en kleurrijk geheel. Om het een beetje overzichtelijk te houden, hebben wij ze voor je op een rijtje gezet. Dan kan je zelf even rustig bedenken en nagaan welke kenmerken een harde eis zijn en welke je door de groene vingers ziet. 
 

Succes! Veel plezier bij het uitzoeken van jouw favoriete klimplant.
 Wij hopen dat deze plant jouw pergola nóg gezelliger maakt. 
 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border