Inspiratie
22-05-15

Zet je tuin gratis vol hortensia’s

De Hydrangea Paniculata, beter bekend als de pluimhortensia, wordt in maart gesnoeid. Met het snoeiafval kun je de plant heel gemakkelijk vermeerderen en je tuin vol prachtige hortensia's zetten.

Snoeien van de hortensia

Het snoeien zelf kun je het beste doen tot ongeveer 10 tot 20 centimeter boven de grond. Door het snoeien van de plant vormt de pluimhortensia ook dit jaar weer mooie grote bloempluimen. Van de gesnoeide stengels maak je de stekken.

Kweekbak

De stekken doe je bij de hortensia onder glas in een stek- of kweekbak. Als je deze niet hebt kun je in plaats van glas ook plastic zakken over de potjes of bakjes plaatsen.

Aan de slag

1.Snijd de stengel onder een oog schuin af.
2.Verwijder alle bladeren door deze af te snijden dicht tegen de stengel.
3.De stekken zelf zijn zo'n 10 centimeter lang.
4.Plant de stekken in de kweekbak.
5.Na drie à vier weken hebben de stekken wortels gekregen en kunnen deze apart in een pot worden overgezet.
6.Een mengsel van kamerplantgrond met turfmolm en een beetje mest is een ideale combinatie voor de jonge gewortelde stekken.
7.Wanneer het niet vriest, kunnen de stekken in pot buiten worden gezet.

Stekken in de grond planten

In het voorjaar kunnen de planten buiten in de grond worden gezet. Houdt bij het overzetten van de planten een ruimte van zo'n 15 à 20 centimeter tussen elke stek. Plant de stekken voor ongeveer 2/3 deel in de grond. Geef de jonge planten zo nu en dan mest tot en met september.

Plaats de pluimhortensia's overigens niet te dicht bij bomen in de buurt. De wortels van de boom kunnen de groei van de planten belemmeren. Van juli tot oktober zal de oude hortensia weer prachtige pluimen geven.

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten
Deel dit met jouw netwerk!
Reacties (0)
Je bent niet ingelogd. Om te kunnen reageren moet je inloggen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.