Inspiratie
shutterstock_126744203_lr-1440669703.jpg
6 sep. 2015

Een moestuin voor beginners

Lijkt het je leuk om te starten met een moestuin? Om het de beginnende moestuinier wat makkelijker te makenhebben de we handigste weetjes en tips op een rij gezet.

De makkelijkste groenten

Als je net begint met moestuinieren, kun je het bestestarten met groenten die makkelijk te telen zijn zoals sla, aardbeien,courgette, wortel, radijs, spinazie en snijbiet. Sla en spinazie kun je inseptember nog zaaien. Deze groenten hebben - naast het water geven - weinigverzorging nodig, je oogst kan dus bijna niet mislukken!

Het zaaimoment

Het juiste zaaimoment verschilt per groente. Besef dat hetgegeven zaaiadvies op de verpakking alleen een richtlijn is. Het is daarombelangrijk om de weersvoorspellingen in de gaten te houden. Wordt hetonverwacht koud voor de tijd van het jaar? Wacht dan nog even met zaaien.

De grond voorbereiden

Bereid het zaaibed goed voor door gebruik te maken vanbiologische moestuingrond. De grond mag niet meer bevroren of té vochtig zijn.De zaadjes kunnen dan niet goed kiemen. Hark de bovenlaag van moestuingrondgoed los en egaliseer de grond.

Niet te diep zaaien

Hoe dieper je zaait, hoe groter de kans op rotten. Bovendienhebben moestuinzaadjes weinig diepte nodig. De stelregel is dat je een zaadjezo diep zaait als dat het zaadje groot is wanneer je het verticaal houdt. Dusis een zaadje 2 cm lang, dan zaai je het 2 cm onder de grond.

Moestuin in potten

Groenten kun je ook voorzaaien in een bak of pot. Zodra deplantjes twee paar blaadjes hebben, moet je ze wel verplaatsen, ieder naar eenapart potje. Dit wordt ‘verspenen’ genoemd.

Bemesting

Gebruik een niet te zware bemesting, daar kunnenkiemplantjes niet goed tegen. Een organische bemesting werkt voor een moestuinhet beste.

 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin