Inspiratie
shutterstock-1372384769
21 apr. 2021

Blauweregen en Bosrank: De ideale combinatie van bloeiende klimplanten

Wanneer je dit jaar goed naar je tuin kijkt, wat valt er dan op? Planten in je border en potten in je tuin? Creëer een speels effect door niet alleen dicht bij de grond te denken, maar bereik een speels effect door juist visuele variatie toe te passen en de hoogte op te zoeken in je tuin. Ook ideaal voor de kleinere tuinen.
In deze blog vertellen wij jou alles over blauweregen en bosrank. Twee klimplanten die perfect met elkaar te combineren zijn voor een prachtig schouwspel aan kleuren in jouw tuin.
 

Blauweregen

De blauweregen dankt zijn naam aan de prachtige blauwe bloemen die deze plant produceert. Naast deze schitterende blauwe variant, bestaan er ook soorten met witte, roze en paarse bloemen. Door deze verschillende varianten te combineren kan je extra kleur toevoegen aan je tuin. Dit effect wordt versterkt doordat de bloemen van deze goede klimmer bovenin hangen. Zo zorg je voor een waar kleurenfestijn in jouw tuin. Doordat deze plant winterhard is kun je elk jaar genieten van zijn prachtige bloemen.

Bosrank

Bosrank is niet alleen een zeer sterke plant, maar is net als zijn collega winterhard. Hierdoor kan jij elk jaar weer genieten van de bloemenpracht die deze plant biedt. Deze klimmer vecht zich een weg omhoog door zich vast te hechten aan alles op zijn pad. Hierdoor verweven de bloemen van de bosrank zich op natuurlijke wijze met die van andere planten. Bosrank soorten zijn beschikbaar in verschillende roze, paarse en blauwe tinten. Hierdoor is er voldoende ruimte voor variatie in je tuin.

Geschiktheid blauweregen en bosrank

Voor een tuin waar kleine kinderen of huisdieren komen, kan het beste gekozen worden voor andere klimplanten. Bosrank en blauweregen zijn namelijk beide giftig bij inname.

Het combineren van klimplanten

Wanneer verschillende planten met elkaar worden gecombineerd, is het belangrijk om de groeikracht te vergelijken. Sommige klimplanten wikkelen hun kleine groene tentakels niet enkel rond obstakels op hun pad, maar ook rond andere planten. Door te kiezen voor planten die even sterk zijn, voorkom je dat deze soorten elkaar verdringen. Blauweregen en bosrank zijn in dat opzicht aan elkaar gewaagd en vormen hierdoor een perfect duo. Daarnaast vormt de combinatie van de verschillende bloemen een schitterend schouwspel waar je uren van kunt genieten.

Verzorging

Het liefst staan bosrank en blauweregen op een plaats waar ze makkelijk de hoogte in kunnen. Waar sommige planten liever niet in direct zonlicht staan, groeien deze twee klimmers het beste met flink veel zon. Een uitzondering zijn de wortels van de bosrank. Deze zijn niet goed bestand tegen de zon. Door een lage struik vlak voor de bosrank te plaatsen los je dit probleem gemakkelijk op. 

Plaats blauweregen bij voorkeur niet in de buurt van een boom. De blauweregen kan de boom verstikken door de grote groeikracht van deze klimmer.

Hieronder hebben we nog kort wat verzorgingstips op een rijtje gezet om jou te helpen bij de verzorging van deze vrolijke klimplanten:

 • Water: Zorg dat regenwater de wortels van de bosrank makkelijk kan bereiken. Uit vochtige aarde kan de plant makkelijker voedingsstoffen onttrekken. Om de natuur een handje te helpen kun je de aarde rondom de bosrank, buiten de bloeiperiode om, bestrooien met Pokon Bio Tuinmest. Dit kun je het beste doen op een dag dat het gaat regenen. In Nederland is het niet zo moeilijk om daarvoor een geschikte dag te kiezen.Net als de bosrank, heeft de blauweregen af en toe behoefte aan extra mest. Meer dan één of twee keer per jaar bemesten is niet nodig.
  De blauweregen heeft voldoende water nodig, maar de wortels mogen niet te nat worden. Door deze mooie klimmer in de zomer een laagje mulch rond zijn wortels te geven, voorkom je dat je in één keer veel water moet geven. Minder tegels in je tuin zorgen ervoor dat het water tijdens nattere periodes makkelijker wegloopt.
 • Voeding: De grond moet voldoende kalk bevatten om de bosrank goed te laten groeien. Door Pokon Bio Kalk toe te voegen aan de aarde, creëer je de ideale groeiomstandigheden voor deze klimmer. Groeit er veel mos rond de wortels? Dan is de aarde te zuur. Door extra kalk toe te voegen, breng je de zuurgraad omlaag.
  Blauweregen houdt, in tegenstelling tot bosrank, juist van een zuurdere grond. Dit bereik je door Pokon Tuinturf bij de wortels te strooien.
 • Grond: Bosrank en blauweregen groeien het beste in vruchtbare grond. Klei- of zandgrond geven de wortels een goede basis.
 • Snoeien: Bosrank is een makkelijke plant, die vooral in de eerste jaren extra aandacht vraagt. Het eerste voorjaar dien je bosrank tot zo’n 30 cm terug te knippen. Hierdoor wordt de vertakking gestimuleerd en groeit de plant beter. De ideale snoeiperiode is afhankelijk van de soort. 
  Voor de blauweregen is snoeien van levensbelang voor omringende planten. Door twee maal per jaar te snoeien voorkom je dat andere planten verdrukt raken en bevorder je tegelijkertijd de ontwikkeling van de bloemenpracht. Je kan het beste direct na de bloeiperiode snoeien. Zorg dat er altijd enkele knopen van het hout overblijven, anders zal de blauweregen het eerstvolgende jaar niet bloeien.
 • Ziekten: Sommige bosrank soorten hebben last van ‘verwelkingsziekte’. Dit wordt veroorzaakt door te droge grond, waardoor er een schimmel ontstaat. Het is van belang in droge periodes de bosrank en voldoende water te geven om dit te voorkomen. Met de Pokon Bio Kuur verhoog je de weerstand van je plant. hierdoor zijn ze beter bestand tegen schimmels. 
  Blauweregen heeft weinig last van ziekten. Wanneer het blad van de plant geel begint te worden, zit er te veel kalk in de grond rondom de wortels. Door Pokon Tuinturf toe te voegen wordt de hoeveelheid kalk in de grond terug gebracht.
 • Plagen: Bladluizen, spint, witte vlieg en meeldauw zijn een bedreiging voor de bosrank. Met Pokon Bio tegen Insecten Polysect GYO spray bestrijd je deze vervelende beestjes. Wanneer je er op tijd bij bent, herstelt de bosrank snel van de invasie.
  In tegenstelling tot zijn partner, is de blauweregen amper gevoelig voor plagen. Hierdoor is deze zeer makkelijk in het onderhoud.

Kortom, wanneer je op zoek bent naar bijzondere klimplanten die jouw tuin naar een nieuwe hoogte kunnen tillen, dan misstaan bosrank en blauweregen zeker niet. Met de keuze uit verschillende soorten en kleuren, is er altijd wel een soort bij die perfect bij jouw stijl past. Dat wordt dus genieten van jouw kleurrijke tuin!

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border