Inspiratie
shutterstock-1319683043
16 apr. 2023

Een bijvriendelijke tuin of balkon? Zo doe je dat!

Er is niets mooiers dan een tuin of balkon vol bloeiende bloemen en planten. Wat is er fijner dan het horen van vrolijk gezoem tussen al deze geurige bloemen? Bijen zorgen namelijk voor de bestuiving van bloemen, waardoor je elk jaar opnieuw kan genieten van al het moois wat de natuur te bieden heeft. Sinds enkele jaren neemt de bijenpopulatie snel af. Bijen zijn onmisbaar voor de groei van fruit, groente en jouw favorieten bloemen. Wil jij de natuur een handje helpen? Heb je fruitbomen en een moestuin, dan geven de bijen jou veel moois terug in ruil voor je hulp. In deze blog geven wij handige tips om je tuin of balkon helemaal bijvriendelijk te maken.

Bloemen voor Bijen

Bijen hebben vanaf het voorjaar tot en met de herfst bloeiende planten nodig. Kies voor een brede selectie aan bloemen, die op verschillende momenten bloeien. Begin in het vroege voorjaar met het planten van bloembollen. Zo voorzie je de bijen die uit hun winterschuilplaats komen direct van voeding.

Gelukkig zijn er veel verschillende soorten bloemen en planten waar bijen gek op zijn. Keuze genoeg dus uit al dit moois. Ben je op zoek naar inspiratie om de bijen van april tot en met november te verwelkomen in jouw tuin? Denk dan eens aan deze planten:

  • Gewone smeerwortel (april t/m oktober)
  • Wilde akelei (mei t/m juli)
  • Grote tijm (juni t/m oktober)
  • Knoopkruid (juli t/m oktober
  • Hemelsleutel (september t/m oktober)
  • Klimop (september t/m november)

Bloemen voor je balkon

Als je jouw nieuwe bijen vriendjes wilt ontvangen op het balkon kun je slim gebruik maken van de beschikbare ruimte. Door bovenstaande planten in staande en hangende bloembakken te planten, help je mee om deze blije vliegers van nectar en pollen te voorzien. Door een rooster aan de muur te bevestigen kun je de hoogte in werken. Koop bloembakken met haken en bevestig deze aan het rooster. Op deze manier is er nog meer plek voor mooie bloeiers op jouw balkon. Ben je bang voor een zwerm op je balkon? Maak je geen zorgen. Wilde bijen leven solitaire en bezoeken jouw balkon in hun eentje.

Kies biologisch

Het is belangrijk om te kiezen voor biologische bloemen, planten en zaden, omdat deze vrij zijn van bestrijdingsmiddelen. Voor bijen zijn deze middelen namelijk giftig. Planten die bestrijdingsmiddelen bevatten geven dit ook af aan de grond en het water om hen heen. Pokon heeft een breed assortiment met biologische producten. Hiermee bied je jouw tuin de best mogelijke verzorging zonder de natuur te beschadigen. Wil je extra goed zorgen voor deze harde werkers? Koop dan enkel inheemse planten, bloemen en zaden met een milieukeurmerk.

Bijen in je moestuin

Insecten bestuiven meer dan 70% van alle planten. Bijen zijn niet alleen ontzettend goed voor de bevruchting van groente en fruit planten, maar zorgen ook voor de nodige biodiversiteit in je tuin. Je moestuin zou er dus heel anders uitzien zonder deze geel-zwarte helden. Net als bij de aankoop van bloemenzaden is het bij fruit- en groentezaden van belang dat deze van biologische oorsprong zijn. Aanraders voor je moestuin zijn: courgette, bieslook en broccoli. Heb je meer ruimte in je tuin? Kies dan voor een kersen-, peren of appelboom. De bloemen van deze groente, fruit en kruidensoorten zijn een waar feestmaal voor de bij.

Zorg voor nestplekjes

Wilde bijensoorten kunnen maximaal enkele honderden meters vliegen. Om deze reden zoeken zij graag nestplekken in de buurt van bloemrijke plaatsen. Om van je tuin of balkon een bestuivers paradijs te maken, is iets meer nodig dan het planten van voedselrijke planten. In de perfecte bijvriendelijke tuin zijn daarom verschillende nestlocaties voorzien.

Bijen hebben rommelige plekjes nodig om zich te kunnen nestelen. Dit kan in de grond of in holle takken. In een opgeruimde tuin missen deze nestplekjes vaak. Jij kan deze hardwerkende geel zwarte insecten helpen door een bijenhotel neer te zetten. Met de juiste nestplekjes in jouw tuin kunnen bijen zich veilig terugtrekken. Bijenhotels zijn bij elk tuincentrum te koop, maar kan je natuurlijk ook prima zelf maken. Het perfecte bijenhotel heeft tientallen gaatjes gemaakt van holle stengels zoals riet of bamboe. Het is ook mogelijk om diepe gaten te boren in houtblokken. Het is belangrijk dat de achterkant van de nestplek afgesloten is, zodat vogels er niet bij kunnen. Plaats je bijenhotel op een zonnige plaats met de opening naar het zuiden.

Insecten natuurlijk bestrijden

Bijen houden van de natuur. Helaas zijn er veel vervelende insecten die daar net zo over denken. Als je minder bestrijdingsmiddelen wil gebruiken, zijn er verschillende natuurlijke oplossingen om schadelijke insecten uit je tuin te weren. Maak je tuin aantrekkelijker voor de natuurlijke vijanden van nare insecten, zoals egels en vogels. Daarnaast kan je kiezen voor planten die beter bestand zijn tegen insecten. Sommige planten zijn nou eenmaal gevoeliger dan anderen. Door hier handig op in te spelen voorkom je dat chemische bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Uiteraard zijn er ook allerlei onschuldige huis-tuin-en-keukenmiddeltjes beschikbaar. Hiermee weer je schadelijke insecten terwijl je de bijen in je tuin met rust laat.

Klaar voor de ideale bijvriendelijke tuin

Met deze prachtig bloeiende planten creëer je een bijvriendelijke tuin. De meeste wilde bijen vliegen niet verder dan drie kilometer van hun nestplek. Door van iedere tuin een klein paradijsje voor bijen te maken, kan deze vriendelijke zoemer langzaam weer op krachten komen. Bijkomend voordeel is dat je tuin er ook nog eens hartstikke vrolijk uitziet met al die fijne bloeiers!

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border