Inspiratie
bamboe
23 feb. 2018

Bamboe in je tuin

Ben je ook al plannen aan het maken om je tuin deze lente een make-over te geven? Dan vertellen we je graag meer over bamboe. Deze prachtige plant die oorspronkelijk uit Azië komt, zorgt voor een heus Oosters en tropisch tintje in jouw tuin. Lees meer over de verschillende soorten bamboe, ontdek welke bamboesoort het beste bij jou past en doe alvast inspiratie op om bamboe in jouw eigen tuin te planten.

2 soorten bamboe

Bamboe kan jouw tuin omtoveren in een ware jungle dankzij het woekeren van de plant. Dat kan een heel bijzonder resultaat geven, maar is niet altijd even praktisch. Gelukkig zijn er ook niet-woekerende bamboesoorten die je in je border kunt planten zonder bang te hoeven zijn dat ze ondergronds uitlopen en daardoor bijvoorbeeld de bestrating omhoog komt.

Bij niet woekerende bamboesoorten groeien nieuwe halmen namelijk steeds weer dichtbij de kluit van de oorspronkelijke plant. Ideaal dus als je een tuin hebt die wat kleiner is, of met bamboe een dichte haag wilt maken.

Welke bamboe kies je?

Er zijn veel verschillende soorten bamboe. Welke past het beste bij jou? We helpen je graag op weg!

Bamboe voor kleine tuinen

Als je een kleine tuin hebt, kun je het beste kiezen voor een bamboesoort die niet teveel woekert. De Fargesia Murieliae heeft frisgroene bladeren, is winterhard en woekert niet.

Bamboe met bijzondere kleuren

Dat bamboe niet altijd groen of bruin is, laat de Fargesia Jiu wel zien. Door de zon verkleuren de groene halmen naar rood in de lente en oranje in de zomer. Ook deze bamboe is winterhard en groeit met de juiste verzorging een mensenleven lang in jouw border.

Bamboe als haag

Bamboe wordt ook veel gebruikt als haag of als decoratie tegen een schutting aan. Hiervoor wil je het liefst een bamboesoort kiezen die smal en hoog groeit en niet teveel woekert. De Phyllostachys aureosulcata is een bamboesoort die erg stevig is en tot wel 7 meter lang kan worden. Ook is deze bamboe erg goed geschikt voor het Nederlandse klimaat.

Bamboe als bodembedekker

De Pleioblastus pygameus en Pleioblastus viridistriatus zijn beide mooie bodembedekkers voor jouw border. Ze woekeren makkelijk, maar groeien niet heel hoog. Je kunt deze bamboe in het voorjaar ook prima snoeien om te voorkomen dat ze te hoog worden.

Bamboe in een tuin met veel schaduw

De meeste bamboe kan alleen goed groeien in een tuin met veel zonlicht, maar de Semiarundinaria Fastuosa doet het ook goed in de halfschaduw. De perfecte bamboe als jouw tuin op het noorden of oosten ligt en daardoor weinig daglicht mee krijgt.

Zelf bamboe in je tuin planten

Deze lente en zomer ook genieten van prachtige, tropische bamboe in je tuin? Je kunt bamboe in je border planten vanaf februari of maart, zodra de vorst voorbij is. Bepaalde soorten bamboe kunnen temperaturen tot wel -17 graden verdragen en zijn daardoor redelijk winterhard en wintergroen te noemen. Deze bamboes kun je herkennen aan de grote bladeren, dikke halmen en groeien vaak wat lager bij de grond.

Omdat deze bamboesoorten ook in de winter vrolijk doorgroeien, is het belangrijk om rekening te houden met een snelle, ondergrondse uitbreiding van de wortels.

Inspiratie: bamboe in je tuin

Deze lente en zomer ook genieten van prachtige, tropische bamboe in je tuin? We hebben alvast wat inspiratie voor je verzameld! Meer inspiratie voor jouw tuin, gazon, kamerplanten en balkon- en terrasplanten? Volg ons dan op Pinterest!


Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border