Inspiratie
26-09-16

Groene bouwelementen

Voor de tuin zijn hagen eigenlijk groene bouwelementen. Je kunt er privacy mee creëren, de tuin in verschillende stukken verdelen of er haagjes rondom je borders of moestuin mee maken. Bovendien zijn alle vormen mogelijk, van krullen tot strakke lijnen of stevige blokken. Daarnaast zijn haagplanten als Buxus en Taxus zeer geschikt voor topiary, waarop je heerlijk je fantasie los kunt laten!

Wat is topiary?

Taxus en Buxus zijn niet alleen uitstekend bestand tegen snoeien, deze twee soorten lopen altijd weer uit - zelfs als je ze tot in het bruine hout terug knipt. Daarom zijn ze ideaal voor topiary (vorm snoei). Wie de snoeischaar durft te hanteren kan de mooiste en grappigste groene sculpturen creëren!

Indrukwekkende vormen

Al tijdens de renaissance werden indrukwekkende tuinen met buxuspatronen vol frivole krullen aangelegd. Kleurige eenjarigen binnen de haagjes staken mooi af tegen het groen. Maar ook op iets kleinere schaal lenen Buxussen zich voor prachtige patronen, die zomers en ‘s winters aantrekkelijk zijn.

Buxus bij de moestuin

Het gebruik van haagjes rondom een moes- of kruidentuin dateert al uit de middeleeuwen. Traditioneel wordt Buxus gebruikt omdat konijnen daar een hekel aan hebben. Door de moestuin in vakken te verdelen kun je gewassen gemakkelijk elk jaar in een ander vak kweken, zodat je bodemziekten voorkomt. En het staat nog mooi ook!

Tip: Niet alleen groenblijvende hagen ogen ’s winters aantrekkelijk, ook de beukenhaag zorgt met zijn goudbruin verkleurde blad voor sfeer.


Bron: Tuinseizoen

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten
Deel dit met jouw netwerk!
Reacties (0)
Je bent niet ingelogd. Om te kunnen reageren moet je inloggen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.