Inspiratie
shutterstock-694160734-1
6 apr. 2022

8 tips voor een kindvriendelijke tuin

Wat is er leuker dan je kinderen de wereld te zien ontdekken? De natuur is nog een groot mysterie en elke dag is een avontuur. Als je kleine kinderen hebt, vraagt je jezelf wellicht af hoe je het beste je tuin kan inrichten? Bij een kindvriendelijke tuin is veiligheid uiteraard van groot belang, maar daarnaast wil je ook de kinderlijke nieuwsgierigheid prikkelen en het respect voor al het moois dat de natuur biedt bijbrengen. Wij hebben onze acht favoriete tips en suggesties voor je verzameld ter inspiratie.

1. Zicht op de kinderen
2. Kindvriendelijke planten
3. Veilig genieten van water
4. Kies zachte materialen
5. Creëer schaduw
6. Zorg voor een goede schutting
7. Breng kinderen in contact met de natuur
8. Moestuin

1. Zicht op de kinderen

Het liefst heb je direct zicht op je spelende kinderen vanuit je keuken- of woonkamerraam. De ligging van je tuin is vaak al bepaald wanneer je ergens komt wonen. Om je kinderen in het geval van een minder gunstige tuinligging toch in de gaten te houden, kan je overzichtelijke hoekjes creëren. Wanneer je zelf met een goed boek op je tablet in je luie stoel neerzakt, is het eenvoudig om een oogje in het zeil houden. Houd hier ook rekening mee wanneer je kiest voor bomen of hoge planten. Deze kunnen het zicht belemmeren. Voor oudere kinderen kan dit soort beplanting juist zorgen voor extra rust, het geeft een gevoel van privacy.

2. Kindvriendelijke planten

Een tuin vol mooie planten is niet altijd de meest kindvriendelijke tuin. Vooral jonge kinderen staan erom bekend dat ze alles wat ze vinden in hun mond stoppen. Sommige bloemen en planten zijn echter extreem giftig, waardoor het goed is hier rekening mee te houden bij de keuze van je groen. Om deze reden kan je het beste bij iedere aankoop voor de tuin, controleren of het een giftige soort betreft. Alhoewel het een te lange lijst zou worden om alle tuinplanten hier op te noemen zijn er kenmerken van planten waarbij het vaak oppassen geblazen is: 

  • Bloemen;
  • Felgekleurd of opvallend generfd blad;
  • Besjes.

Uiteraard zijn er altijd plantensoorten die deze kenmerken vertonen, maar wel kindvriendelijk zijn. Andersom kan de meest onopvallende plant een echte afrader zijn voor gezinnen. Vraag bij twijfel altijd in het tuincentrum na of jouw specifieke aankoop geschikt is voor een kindvriendelijke tuin.

3. Veilig genieten van water

In de zomer in het badje, rennen door de sproeier of waterballonen gooien; kinderen houden van water. Door water in de tuin op te nemen, zoals een fontein of kleine waterval, geef je kinderen de mogelijkheid om op een speelse manier met water te leren omgaan. Voor zeer jonge kinderen kunnen tuinen met grote waterelementen echter gevaarlijk zijn. Een vijver is prachtig, maar kleine kinderen vragen hierbij wel om constante supervisie. Door bij het ontwerpen of aanpassen van je tuin hier rekening mee te houden kan je de tuin tijdens het opgroeien van je kindje, met hem of haar laten meegroeien.

4. Kies zachte materialen

Kinderen zijn constant op onderzoek en vallen daarbij regelmatig. Door te kiezen voor zachte materialen kunnen geschaafde knieën tot een minimum beperkt worden. Daarnaast zijn materialen als gras of Pokon Kokos Bodembedekker ook nog eens milieu- en klimaatvriendelijk. Deze materialen laten immers regenwater goed door naar de bodem. Hierdoor blijft de waterhuishouding in je tuin op orde. Wil je toch tegels in de tuin? Kies dan voor rubberen tegels, waardoor vallen of struikelen minder pijnlijk is.

5. Creëer schaduw

Niets is zo leuk als je kinderen te zien spelen op grote speeltoestellen zoals een glijbaan, trampoline of schommel. Mocht je hier ruimte voor hebben in de tuin, dan levert dit jaren speelplezier op. Plaats de speelgelegenheid bij voorkeur op een schaduwrijke plaats. Op deze manier kunnen ze uren buiten spelen, zonder de schadelijke invloeden van direct zonlicht. Daarnaast zorgt een plek uit het zonlicht ervoor dat het speelgoed minder warm wordt.

6. Zorg voor een goede schutting

Om te zorgen dat je tuin een veilige speelomgeving blijft, kan een schutting hierbij helpen. Hiermee voorkom je dat je kleine de weg oploopt of de tuin van de buren in wandelt. Een goed sluitend hek kan hierbij helpen. Zorg dat het slot hoog genoeg zit zodat kinderhandjes hier niet zomaar bij kunnen komen. Op deze manier kunnen je kinderen met een gerust hart op onderzoek in de tuin, zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze weglopen.

7. Breng kinderen in contact met de natuur

Je eigen tuin is de ideale plek om kinderen te laten wennen aan de natuur. Door verschillende elementen toe te voegen, maak je eenvoudig een ontdekkingstuin. Kies bijvoorbeeld voor vlinderplanten of bijvriendelijke bloemen. Op deze manier kunnen kinderen de dieren van dichtbij observeren. Daarnaast kan je kiezen voor verschillende materialen. Bij vijvers kunnen waterplanten, of riet een bijzondere beleving geven. Door enkele paardenbloemen in het gras te laten staan maak je van een simpele bloem een spelletje. Ook een zandbak, bij voorkeur op een verhoging, zorgt voor een verrijking van het spelmoment. Zorg dat de bak na gebruik te sluiten of af te dekken is, zodat het speelzand schoon en droog blijft.

8. Moestuin

Voor een moestuin is niet zoveel ruimte nodig als je zou denken. In een kleine tuin kan een moestuintafel of moestuinbak al voor veel groeiplezier zorgen. Deze vul je eenvoudige met Pokon Bio Moestuin Grond of Pokon Bio Mix voor je Moestuinbak Maak er een gezamenlijke activiteit van door samen voor te zaaien en de plantjes daarna in de moestuin te planten. Kinderen zullen gek zijn op hun eigen gekweekte groente, kruiden en fruit. Daarnaast leren ze op deze manier gelijk van alles over de natuur. Hoe leuk is het om na al jullie harde werk zelf aardbeien of tomaten te plukken?

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border