Inspiratie
moestuin
7 mrt. 2017

3x recepten met jouw zelfgekweekte groenten en fruit

Floor schreef het vorige week al in haar moestuinblog: het moestuinseizoen van 2017 is officieel begonnen! Afgelopen zaterdag kregen we al een voorproefje op de lente: op veel plekken werd het al 15 graden. Misschien ben jij al druk bezig geweest in je moestuin of staat het voor deze week op de planning om de eerste gewassen te zaaien.

In dit artikel doe je inspiratie op voor drie gewassen die je in maart kunt zaaien in je moestuin én lees je direct welke heerlijke gerechten je kunt maken met jouw zelfgekweekte groenten of fruit.

Aardbeien

Wat is er nu lekkerder dan volgend jaar zomer te genieten van jouw zelfgekweekte aardbeien? En hoe eerder je zaait, hoe eerder je kunt smullen. Aardbeien kun je in de maanden maart tot en met mei zaaien in je moestuin en vanaf juli oogsten. Het eerste jaar krijg je vruchten, maar het jaar erop zijn je aardbeien echt lekker.

Met aardbeien kun je veel lekkere toetjes en andere gerechten maken. Probeer bijvoorbeeld eens de heerlijke yoghurtsmoothie met havermout, banaan en aardbeien. Je hebt daarvoor 6 aardbeien, 150 ml halfvolle yoghurt, 2 el havermout en 1 el sesamzaad voor nodig. Je doet alle ingrediënten bij elkaar in de blender en daarna kun je genieten van deze verfrissende en gezonde smoothie!

Prei

Prei kun je al vanaf januari binnen zaaien, maar maart is de eerste maand dat je jouw prei ook buiten kunt zaaien. Dit kan zelfs nog tot oktober! Afhankelijk van de zaai- of plantmaand, kun je jouw eigen prei oogsten.

Heb je wel eens preistamppot geprobeerd? Een heerlijke, vullende maaltijd voor zowel in de zomer als in de winter. Dit is wat je nodig hebt voor 4 personen:

  • 1,2 kg kruimige aardappelen
  • 2 preien
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 3 el olijfolie
  • 25 gram bieslook
  • 125 gram verse roomkaas met kruiden
  • 200 gram gerookte kipreepjes

Schil de aardappelen en kook deze in 20 minuten gaar. Snijd de prei, ui en knoflook fijn en bak deze in olie. Giet de aardappelen af en stamp deze met een stamppotstamper. Snijd de bieslook fijn en meng deze met de prei en uien, roomkaas en kipreepjes door de aardappelpuree. Nog even op smaak brengen met peper en zout en smullen maar!

Radijs

In maart is het tijd om je radijs buiten te zaaien! Is het buiten nog wat kouder of vriest het nog? Dan kun je je radijs ook binnen zaaien of moet je nog even geduld hebben, radijs kun je namelijk nog tot september buiten zaaien. Radijs kiemt snel en je kunt dus ook lekker snel oogsten!

Radijs wordt voornamelijk rauw gegeten en in veel salades verwerkt. De quinoasalade met radijsjes, spekblokjes, tuinbonen en veldsla is daarvan een perfect voorbeeld. Bereid de quinoa volgens de verpakking en bak de spekblokjes in een pan. Kook de bevroren tuinboontjes in 8 minuten gaar en verwijder de lichtgroene vliesjes. Bak vervolgens de courgette in olijfolie en voeg nog wat citroensap en -rasp toe voor extra smaak. Meng alle ingrediënten met elkaar en voeg nog wat peper en zout toe.

Een hele eenvoudige en lekkere salade voor in de zomer!

Welke van deze drie gerechten lijkt jou het lekkerst? En welke gewassen ga jij de komende maand kweken in je moestuin?

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin