Wanneer kan ik een boom het best snoeien?

Loofbomen snoei je in het algemeen tussen november en begin maart, als het blad afgevallen is en ze in rust zijn; kies een droge dag waarop het niet vriest. Maar er zijn een paar uitzonderingen op deze snoeiregel:


  • Prunussen (sierkersen, sierpruim en fruit als kers, pruim, perzik en nectarine) snoei je in juni/juli (bij fruit 1 à 2 weken na de oogst) in verband met loodglans.


  • Bij sommige bomen komt de sapstroom heel vroeg op gang, waardoor de snoeiwonden sterk kunnen bloeden, zoals bij Acer (esdoorn), Betula (berk), Carpinus (haagbeuk als boom, zuilvorm of bij het sterkterugzetten van een haag), kiwi en de klimplant Actinidia kolomikta, druif (Vitis) en sierdruiven. Snoei deze allemaal ruim voor kerst. Ook de walnoot (Juglans) hoort tot de bloeders, maar die snoei je het best in de zomer (bij esdoorn en berk is dit ook een mogelijkheid).
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.