BLOG
floor-foto1-schaduw
6 jun. 2017

Zon en Schaduw

Je merkt aan de afgelopen 2 weken dat het een stuk warmer is geworden. De dagen wordt daarnaast ook een stuk langer en dat betekent dus ook automatisch meer zonuren. Dit is supergoed voor jouw moestuinplantjes, want heel veel plantjes houden ook ontzettend veel van veel zon. Hierdoor zal je opbrengst dan ook een stuk groter worden.

Schaduw

Niet alleen de zon speelt een rol bij de oogst. Voor veel planten is ook de halfschaduw belangrijk. Als het warmer wordt, hebben sommige planten het beter naar hun zin in halfschaduw, zoals de volgende groentesoorten:

  • Radijsjes schieten snel door als ze in de zomer op een te warme plek staan. Een plekje in halfschaduw zorgt ervoor dat je lekkere radijsjes kunt oogsten.
  • Pluksla is in het voor- en najaar niet gevoelig, maar in de zomer kun je het beter zaaien op een plek waar het wat koeler is.
  • Spinazie is ook tevreden op een plek waar er niet heel veel zon komt.
  • Kropsla, in het voor- en najaar maakt het eigenlijk niet uit waar je hem zaait in de moestuin, maar als het hoogzomer is, zul je snel doorhebben dat hij het in de volle zon niet goed zal doen. Hij schiet dan namelijk heel snel door en dit komt door de warmte.
  • Aziatische groenten zoals Paksoi hebben maar 2 uur zon nodig per dag.
  • Ook heel veel kruiden hebben helemaal niet zo veel felle zon nodig. Denk bijvoorbeeld aan dille, peterselie, koriander, bieslook en munt.

Wat ook heel erg je oogst kan beïnvloeden, is te weinig water. Doordat jouw planten te weinig water krijgen op droge dagen, zullen de groente klein blijven of zelfs doodgaan. Het allerbeste voor je planten is om heel veel water te geven om de 2 dagen. Mocht het nou zo ontzettend warm zijn dat de thermometer boven de 35 graden uitkomt, dan is extra water geven per dag een heel goed idee. Doe dit dan ’s ochtends en ’s avonds, naast het vaste watergeefmoment.

Zon

Merendeel van de moestuinplanten zijn echte zonliefhebbers, denk vooral aan planten waar vruchten aan groeien, zoals tomaten, courgettes, pompoenen en paprika. Ook veel fruit kan niet zonder zon. De aardbeien worden bijvoorbeeld niet voor niks zomerkoninkjes genoemd. Het zijn echte zonlovers!

Het is wel leuk om thuis een klein testje te doen. Je moet het gewoon eens proberen, dan merk je vanzelf wat het verschil is tussen een wortel gezaaid op een plek waar het heel warm en zonnig is of een wortel die gezaaid is op een plek waar er niet meer dan 3 uur zon komt op een dag. Je zal op de minst zonnige plek wel een worteltje kunnen oogsten, maar deze zal maar klein van formaat zijn.Groetjes,


Floor

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin