BLOG
floor-foto2-zaaibakjes
1 mrt. 2017

Zaaien, zaaien, zaaien

Het is nu toch echt wel begonnen, het moestuin seizoen van 2017. We kunnen deze maand weer lekker naar buiten. Het zal nog steeds erg koud zijn een af en toe regenen, maar trek je er niks van aan. Trek je laarzen, dikke trui en regenjas aan en ga lekker de tuin in! Deze maand kan er veel gedaan worden in de moestuin, maar wat kun je precies allemaal doen? Ik zet hier alles voor je op een rijtje.

Het opruimen van de moestuin

Door de wind liggen er waarschijnlijk veel takken in de moestuin. Ook zal er veel onkruid te zien zijn, aangezien er al even niks gedaan is en de rest van de tuin heeft gewoon even een opfrisbeurtje nodig. Je mag nu dus lekker schoonmaken en opruimen.

Test jouw bodem

Het is slim om ieder jaar een bodemtest te laten doen. Zo weet je precies wat er aan voedingsstoffen nog in de grond zit en wat er eventueel nog extra bijgevoegd moet worden. Denk bij tomaten bijvoorbeeld aan stikstof voor grote bladeren en kalium voor grote vruchten. Nadat je een monster van allerlei plekken uit de moestuin hebt opgestuurd, krijg je vrij snel het resultaat opgestuurd. Hierin staat waaruit jouw grond precies bestaat. Ook staat er een advies in wat je kunt doen om het te verbeteren

Kweekbakjes verzamelen

Misschien doe je dit al het hele jaar door, maar misschien ook helemaal niet?! Je kunt namelijk alle bakjes die je tegenkomt, sparen. Deze kun je namelijk heel goed gebruiken om in te zaaien. Denk bijvoorbeeld aan een leeg schoongemaakt yoghurtpak, een druivenbakje, een puddingbakje, wcrolletjes, kranten (vouw deze tot bakjes), eierdozen, lege schoongemaakte blikken en een plastic liter melkpak. Zo kan je eindeloos doorgaan, want je kunt eigenlijk alles wel gebruiken. Zorg dat er wel altijd gaatjes onderin zitten, zodat het overtollige water weg kan lopen. Bij zaaibakjes die gemaakt zijn van karton, hoef je je daar niet druk om te maken.

Zaaien

Deze maand kan er ook al veel in de moestuin gezaaid worden, zelfs al in volle grond. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spruitjes, kapucijners, tuinbonen, erwten, peultjes, radijs, uitjes, zomerwortel, bosui, prei, raapstelen, kropsla, mesclun, snijbiet en tuinkers. Er kan binnen ook al veel voorgezaaid worden, namelijk broccoli, diverse koolsoorten, aubergine, komkommer, paprika, pepers en tomaat (na 15 maart).

Moestuinplan

Had jij nog geen moestuinplan gemaakt? Doe dit dan nu nog, want dat kan nog makkelijk. In mijn blog van vorige maand legde ik uit wat de voordelen zijn van het maken van een moestuinplan.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin