BLOG
bloemen-annemone-floor
17 jan. 2020

Heb jij al gedacht aan deze winterse moestuinklussen?

In deze blog geef ik je een paar leuke klusjes mee, die je kunt uitvoeren in deze tijd van het jaar. Er is buiten niet veel te beleven, zou je denken. Je hebt al in een eerdere blog kunnen zien dat je binnen gewoon wat kunt zaaien, maar naast zaaien zijn er buiten toch echt nog wel wat klusjes te doen.

Klus 1: Maak een plan en doe onderzoek

Zelf ben ik druk bezig met de voorbereidingen voor het komende seizoen. Wij hebben net een huis gekocht met daaraan een grote tuin. Hier kunnen we dus flink uitpakken. Niet alles zal moestuin worden, maar wel zullen er veel struiken, bomen, planten en bloemen eetbaar worden. De winterperiode is ideaal om plannen te maken. Ook is het goed om eens na te denken over wat er vorig jaar niet goed ging of juist wel. Wat zou je opnieuw willen doen en wat wilde je altijd eens proberen in de tuin? Ik zou het gewoon doen! Lees je vooraf wel goed in, want dat scheelt, op het moment dat je met de zaden of bollen in je handen staat, veel werk. Dan weet je op dat moment precies wat je moet doen.

Klus 2: Plant bloembollen

Je kunt nog voorjaarsbollen planten. Doe dit dan voordat het gaat vriezen, want anders is het te laat. Stop ze dus snel de grond in, want de komende dagen voorspellen ze nog goed weer.

Klus 3: Het planten van struiken

Veel struiken en boompjes kun je, zolang het nog niet vriest, planten op de juiste plek. Mocht dit net niet uitkomen, raak dan niet in paniek. In het voorjaar heb je ook nog alle tijd. In de maand februari/maart kan dit ook nog gewoon gedaan worden. Het voordeel van nu planten, is dat de plant al wat meer gewend is aan de grond en beter aan zal slaan. De plant zal wat meer blad vormen en zal misschien zelfs oogst geven.

Klus 4: Snoeien en begeleiden van fruit

Ook dit klusje moet je weer doen voor de vorst en niet wanneer het vriest natuurlijk. Het is voor jezelf ook niet fijn om met -3 buiten bezig te zijn. Snoei de braam, Japanse wijnbes en framboos. Iedere plant moet op een andere manier gesnoeid worden. De braam en Japanse wijnbes lijken op elkaar. Knip de oude scheuten allemaal weg en laat de jonge nieuwe scheuten vooral staan. Deze scheuten zullen komend seizoen oogst leveren. Van de framboos kun je de jonge scheuten snoeien en moet je juist niet het hout snoeien. Begeleid de planten meteen goed. Door de vruchtplanten compact te houden en goed te begeleiden, zorg je ervoor dat je er komende zomer beter bij kunt om te oogsten en de struik zal er ook mooier uitzien.

Klus 5: Sluit het water buiten af

Dit is een hele belangrijke taak die veel mensen vergeten of waar ze pas achter komen als het net te laat is. Als je niet meer buiten bezig bent, sluit het water dan gewoon af. Mocht het dan een keertje gaan vriezen, dan weet je in ieder geval zeker dat de leidingen niet kapot zullen vriezen.

Klus 6: Geniet!

Geniet tussen de klussen door natuurlijk ook lekker van de zonnestralen en het buiten zijn. Ook de winter is een hele fijne periode die veel rust levert.

Zo, met deze klussen kan je vast nog wel een tijdje aan de slag!

Groetjes,

Floor

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin