Nieuws
floor-overpotten-3
25 apr. 2019

Voordeel van overpotten

Veel mensen vragen zich vaak af wat het verschil is tussen zaaien in zaai- en stekgrond en potgrond en waarom ik ze overpot terwijl ik zo over een paar weken al buiten uit kan planten. Kun je dan niet gewoon even wachten met verpotten? Hieronder vind je een duidelijk antwoord.

Zaai- en stekgrond

Ik zaai bepaalde gewassen altijd eerst in zaai- en stekgrond voor. Deze grondsoort is lekker los en licht qua structuur. Dit komt door het zand dat erdoor vermengd zit in de goede verhouding. Als je in deze grond zaait, is het logisch dat zaden makkelijke kunnen ontkiemen, omdat het gewicht dat erop ligt, minimaal is. Daarnaast weten de wortels makkelijker hun weg te vinden door de luchtigheid van de grond. De hoeveelheid meststoffen die in deze grond zit, is voldoende om de zaden te laten ontkiemen, niet te laten verbranden en groot te laten groeien tot een plantje met 4 blaadjes.

De eerste 2 blaadjes zijn de kiembladeren. Als deze later van het plantje afvallen, is dit niet erg. Hierna ontstaan de volwassen bladeren. Verpot het plantje nog niet als deze nog geen 4 blaadjes heeft. De plant is dan nog niet sterk genoeg, waardoor de kans groot is dat hij doodgaat. Dit komt door de nieuwe grondsamenstelling waar je dit plantje in uitplant. Hier zitten namelijk veel meer meststoffen in waar kleine zaailingen een grote tik van kunnen krijgen. Hierdoor zullen de plantjes verbranden.

Universele potgrond

Nadat ze 4 blaadjes hebben gekregen, pot je zaailingen over naar en nieuwe pot, die een grotere afmeting heeft en voorzien is van universele potgrond. De zaailingen snakken inmiddels naar nieuwe voeding, je merkt namelijk dat de plantjes minder snel groeien. Pot ze over en ze kunnen zeker weer 3 weken sterker en groter worden.

Je merkt op een gegeven moment dat, ondanks de “nieuwe” groeiomgeving (ca. na 3 weken), de bladeren wat lichter van kleur worden of de plant niet meer verder groeit. Ook dan is het weer tijd om de plantjes te verpotten. Als je hiermee wilt wachten, omdat je plantjes over een paar weken al naar buiten gaan, dan zul je merken dat de plantjes die je uiteindelijk buiten zet minder sterk en groot zijn. Dit heeft vaak als consequentie dat je minder kunt oogsten aan het einde van het seizoen en dat zou toch wel heel erg zonde zijn.

Uitzonderingen

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Niet alle gewassen zaai je in zaai- en stekgrond, want sommige zaai je direct in universele potgrond. Deze verpot je ook om de 2 à 3 weken om ze zo de juiste hoeveelheid voeding te kunnen geven in het eerste groeiproces. Doe je dit niet, dan merk je dat de plant achterblijft in de groei. Dit zijn de gewassen die ik direct in potgrond zaai: courgette, pompoen en mais. Deze gewassen zijn echte veelvraten en houden heel erg van voeding. Niet alleen binnen als je ze opkweekt, maar ook als je ze buiten uitplant. Zorg er dan voor dat de grond goed bewerkt is met wat extra compost.

Ik hoop dat het allemaal iets duidelijker is geworden waarom het echt wel essentieel is om de zaailingen af en toe nieuwe grond te geven.

Groetjes,

Floor

Lees ook: Nuttige beestjes in de tuin

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin