BLOG
Een blauwe tafel vol met felgekleurde bloemen en een gieter in de volkstuin van Diana.
26 jun. 2020

Een rondje in onze volkstuin in 2020

De foto´s die ik in mijn blog laat zien, zijn bijna altijd foto´s van planten, fruit, zaden, oogst, groenten, bloemen, zaailingen etc. Simpelweg omdat ik daar iets over wil of kan vertellen. Foto´s van onze volkstuin maak ik niet vaak, en als ik ze maak bewaar ik ze vaak vooral voor onszelf. Maar misschien is het leuk om aan de hand van foto´s die ik deze week maakte onze volkstuin van 310 vierkante meter eens te laten zien. Op de bovenste foto zie je een tuintafel die naast de kas staat, handig om oogst op te leggen tot we naar huis gaan. En de Salvia’s lokken veel hommels en bijen.

We nemen buiten een kijkje

Dit is de ingang naar onze tuin. Je ziet rechts een verhoogde bak van ongeveer 2,5 x 3 meter, daar hebben we er in totaal zeven van, plus nog vier kleine van 1,25 x 1,25 meter. In deze bak staan kapucijners en stokbonen, wat sla en andijvie en een rijtje goudsbloemen. Erachter zie je onze oudste kas. En links zie je nog net de parasol die op het terrasje staat. Als ik voor het terras sta en terug kijk naar waar ik vandaan kom zie ik dit:

Je ziet in deze tweede verhoogde bak ook eerst weer een rij bloemen, erachter zie je het groen van jonge aspergeplanten en daarachter staan aardappelen. Je ziet weer kas 1, links, met het 1000-litervat en meer rechts kas 2. Je ziet de bonen en kapucijners.

In de kas

Onze drie kassen zien er van binnen vrijwel hetzelfde uit, de één is wat kleiner of groter dan de ander maar ze staan vooral vol met tomaten, paprika’s, pepers en aubergines. In kas 1 staan ook nog komkommerplanten, in kas 2 nog gember, basilicum en kangkung en in deze, kas 3 ook nog kousenband. Tussen de planten liggen repen karton. Het houdt het onkruid tegen waardoor we minder vaak hoeven te wieden, daardoor ook minder wortels beschadigen en het houdt vocht in de bodem en dat is dan weer gunstig voor het bodemleven.

Terug naar buiten

Als ik op het terras sta en vooruitkijk zie ik dit: Ook hier weer bloemen met daarnaast kool onder een net (en dat mag er ondertussen af want de kolen zijn nu wel groot genoeg en zullen niet snel meer worden belaagd). Naast de kolen staan trouwens ook nog jonge zaailingen van bietjes en pluksla. Het vak rechts is van de doperwten, peultjes, sugar snaps en tuinbonen. De doperwtenplanten zijn juist deze week gerooid. Het rek moeten we nog opruimen en als dan komend weekend ook de laatste tuinbonen zijn geoogst en ook die planten eruit kunnen, is dat vak helemaal leeg. Hetzelfde geldt voor het vak met aardappelen dat je schuin rechtsachter ziet. Rechtsvoor is nog een vak met aardbeien en daarnaast winterprei en reuzenuien maar dat valt buiten het zicht.

Op het terras staan stoelen en wat potten met bloemen, maar vooral twee tafels vol met zaaisels en zaailingen die staan te wachten tot er plekjes in de tuin vrijkomen. Dan aan de linkerkant van de tuin:

Daar staan op een rij de vier kleine verhoogde bakken. Ook in deze eerste zie je weer eenjarige bloemen en daarnaast stengelui en sojaboontjes. In de volgende twee bakken (die je niet kunt zien) staan zoete aardappelen en chayote. En in de bak waar we de knoflook hebben geoogst staan nu stengelsla, heb ik dille gezaaid en wat stamboontjes. De laatste bak in deze rij staat vol met kruiden, van oregano en dragon tot tijm, rozemarijn, bonenkruid en lavendel.

Mijn favoriete verhoogde bak

Hier zaai en plant ik alles wat ik teveel heb of uit wil proberen, waar ik zaden van wil oogsten, combinaties van uit wil testen, zaailingen die ik in de tuin vond etc. Het is een kakofonie van planten; er staan rode tuinmelde, afrikaantjes, bleekselderij, boomspinazie, muismeloen, leeuwenbekjes, ananaskers, asters, knolvenkel, Lathyrus, pastinaken, winterwortelen, boerenkoolspruitjes en dan ben ik vast nog wat vergeten.

Dan kijken we tot slot achterin de tuin. Rechts (niet zichtbaar) en achterin de tuin staan acht fruitbomen; drie appels, twee peren, drie pruimen. Maar ervoor is nog een groot vak van ongeveer 3 x 8 meter:

Daar staan rechts vooraan zo’n vijfendertig maïsplanten, in het midden courgetteplanten en links staan twee dubbele rijen stokken met pompoenen die ik leid en aanbind zodat ze klimmen in plaats van kruipen (dat geeft een serieuze ruimtebesparing).

En als je bij die klimpompoenen staat kun je langs de aardappelen en maïs weer terug naar het hoofdpad lopen en is de cirkel min of meer rond.

Dit is natuurlijk niet helemaal compleet. Er zijn ook dingen die ik niet heb laten zien, bijvoorbeeld alle potten en kuipen met zoete aardappelen, munt, aardperen en bloemen, de rijen met frambozen, de klimrozen, Dahlia’s, druiven, blauwe bessen in een rij, Salvia’s etc., maar het geeft toch een klein beetje een beeld van onze tuin in dit jaar.

Moestuingroetjes,

Diana

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin