BLOG
verkleind-wortels-floor
3 sep. 2016

Van de tuin naar de keuken

De moestuin ziet er zo ontzettend mooi uit op het moment, dit wil ik graag met jullie delen. September is niet alleen een mooie groene maand, ook zeker een maand dat er veel kleurt in de tuin. Namelijk de tomaten, bonen, pompoenen, courgettes, bieten, wortels en ga zo nog maar even door. Hieronder zijn mijn FLOORS MOESTUIN OOGSTKRATTEN. Hierin verzamel ik mijn oogst bij elkaar.

 

 

Voordat ik ga oogsten bedenk ik natuurlijk vooraf wat ik die week wil gaan eten. Maar ook houd ik er rekening mee wat er geoogst moet gaan worden. Het is namelijk niet slim als je eerst alle bietjes op eet, terwijl er super veel grote courgettes aan de plant hangen. Bieten kan je namelijk langer bewaren dan dat je dat met courgettes kan. Dus eerst het gene oogsten en eten wat je anders weg zou moeten gooien. En dat zou toch zonde zijn.

 

Als er nou toch teveel in de tuin groeit maak er dan gewoon anderen blij mee, of maak het in. Dit doe ik beide heel veel. Het inmaken doe ik vooral met de augurken, bieten, Oost-Indische kers, cucameloen (muizenmeloentjes) en tomaten. Dit zou je ook heel goed kunnen doen met courgettes, paprika, pompoenen, boontjes en natuurlijk alle soorten fruit. Maak van bijvoorbeeld aardbeien chutneys, jam of ijs. Zo kan je ook in de winter nog van je moestuin na genieten.

 

 

De tuin is nog niet leeg dus ik kan zeker nog even verder met oogsten. In de maand september kan je nog veel doen in de tuin, zoals de volgende klusjes:

 

 

> Bessen planten

 

> Aardbeien planten

 

> Knoflook planten

 

> Zaden drogen (laat de zaden die je hebt goed drogen vooraf, als je ze meteen in een zakje doet zullen de zaden gaan schimmelen. Je kan de volgende zaden heel goed vinden: bonen, Oost Indische kers, rucola, doorgeschoten sla spinazie paksoi of andere bloemen. De zaden van alle vruchtgroente kan je ook bewaren. Deze hebben wel allemaal een andere manier van bewaren. Dit komt omdat deze zaden vochtig zijn en niet droge zaden. Neem bijvoorbeeld de tomaat, hier zit een vliesje omheen deze moet er eerst af voordat je dit zaadje kan laten drogen. Doe de zaadjes een paar dagen in het water tot je voelt dat het vliesje is log gelaten en laat ze daarna 2 weken drogen voordat je ze inpakt.De zaden van courgettes is weer een stuk makkelijker, laat de courgettes heel erg groot worden en haal alle zaden eruit. Laat deze zaden een paar weken drogen en voilà.)

 

> Je kan zelfs nog in september zaaien. Denk aan radijs, veldsla, spinazie, rucola, pluksla, tuinkers, boerenkool en kropsla.

 

 

Heel veel plezier in jullie moestuin, geniet er lekker van want over 2 maanden zitten we weer koud binnen. Tenminste ik wel ;)

 

Groetjes,

 

Floor – Floors Moestuin

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin