BLOG
plantenwortels-floor
19 mrt. 2016

Test: Vermiculiet vs Zaai- en Stekgrond

De afgelopen weken heb ik een test gedaan met Pokon Vermiculiet. Ik wilde graag weten wat nou het verschil is, en eventueel het voordeel, van zaaien in vermiculiet. Ik heb een aantal dingen getest. Zoals de kiemduur, de groeisnelheid en de stevigheid en dikte van de wortels na het overpotten. Ik heb deze test gedaan met doperwtjes, het is nu de tijd om deze te zaaien, dit kan zeker nog tot half april dus deze test komt dus goed optijd ;)!

Wat is vermiculiet eigenlijk?
 

Vermiculiet is een in de natuur voorkomend gesteente dat bij hoge temperaturen wordt gepoft. Dit zorgt ervoor dat het een heel licht materiaal wordt waarin zaden goed ontkiemen en water en voeding worden gebufferd. Door de fijne structuur is het eenvoudig om de zaailingen te verspenen (overplanten naar moestuingrond) zonder de wortels te beschadigen.

Probeer dit zelf ook thuis het is zeker aan te raden, vooral omdat het gewoon heel leuk is om dit bij te houden wat er allemaal verandert, en je ziet echt verschil.

Wat heb je nodig:

  • Pokon Zaai en Stekgrond zak
  • Pokon Vermiculiet zak
  • 2 kommen
  • Vergiet
  • Gieter met water
  • Zaden (in dit geval doperwten, vooraf 3 dagen voorgeweekt in ruim lauw water)
  • 2 bakjes om in te zaaien (met gaatjes onderin)
  • Onderbak (waar het water in opgevangen kan worden)
  • Deksel (zodat de zaden het lekker warm hebben om goed te kunnen kiemen)

Ik leg het stappenplan uit per grondsoort, dan blijft het overzichtelijk :)

Zaai- & Stekgrond:

Doe de zaai en stek grond in een schaal met water en giet hier wat water bij. Zaai en stek grond is heel erg licht en luchtig materiaal, heel goed voor zaailingen maar dan moet het wel nat zijn anders gaat er niks gebeuren. Meng het water met de zaai en stekgrond goed door elkaar tot het een soort modder is geworden. Niet te nat dat het helemaal vol met water staat, dit kan ervoor zorgen dat de zaadjes weer te nat staan en dus niet ontkiemen.

Doe de grond in een bakje (ik heb hiervoor een druivenbak/perenbak gebruikt, maar dit kan natuurlijk ook in een zaaitree of een pot) en vul het bakje met ca. 3 cm grond en doe hier 8 voor geweekte zaden in. Houd voldoende afstand tussen de zaadjes, zo’n 4 cm. De zaaidiepte van doperwtjes is 0,5 cm, eigenlijk de grootte van de doperwt zelf.

Vermiculiet:

Doe de vermiculiet in een vergiet en hang deze in een schaal, giet hier water overheen en laat het vergiet uitlekken. Vermiculiet heeft als eigenschap dat het heel veel vocht opneemt en dit met regelmaat afgeeft aan de zaailingen, een perfecte dosis water dus als deze vooraf goed vochtig wordt gemaakt. Dit hoef je eigenlijk tijdens het proces geen extra water te geven (wel altijd blijven checken, als het helemaal droog staat dan met de plantenspuit wat benevelen, dit geldt trouwens ook voor bij de zaai en stek grond). Vul het tweede bakje ook met ca. 3 cm vermiculiet en zaai hier de doperwtjes is. De zaaidiepte is hetzelfde als bij de zaai en stek grond, dus ca. 0,5 cm.


 

Zet de bakjes nadat je de zaadjes erin hebt gezaaid in een onderbak met een deksel erop, hierdoor blijft het lekker warm, net een soort kas en hoef je ook geen water te geven. Het water wat verdampt valt als druppels weer terug op de zaadjes. Een mini ecosysteem in een bak dus! Plaats de bak voor het raam in de vensterbank. Als de zaadjes zijn ontkiemt plaats dan de bak weg uit de volle zon maar zet hem wel op een lichte warme plek, zodat ze niet lang en slungelig worden door de zonnestralen, maar sterk en compact!

Resultaten

Na 5-6 dagen waren alle doperwtjes in de vermiculiet ontkiemt en al boven. Na 10-12 dagen waren 7 doperwtjes boven in de zaai en stekgrond (de 8e is niet meer opgekomen). Oftewel de doperwtjes in de vermiculiet kunnen beter bewegen en dus ook sneller een uitweg vinden naar het licht! Heel goed dus voor alleen het zaaiproces.

Ik gebruikte eigenlijk zelf altijd Zaai en stekgrond. Dit is een samenstelling van grond, turf, zand en wat biologische meststoffen. Door het zand wordt de grond lekker luchtig en kunnen de worteltjes beter groeien en zelf hun weg vinden. Door de meststoffen in deze grond kunnen de zaailingen zeker 4 weken in deze grond blijven staan, omdat er meestal voldoende grondstoffen dan nog in de grond zitten.

Vermiculiet is echt enkel om de zaailingen in op te laten komen, deze zijn daarna heel makkelijk uit te planten in moestuingrond. Dit plant je uit in een pot/moestuinbak of meteen in volle grond (als het natuurlijk al warm genoeg is buiten). In verhouding met de zaai en stek grond zit er dus niet genoeg voeding in de vermiculiet, maar deze helpt wel om goed te ontkiemen en om hele sterke dikke wortels te krijgen.

Dat viel mij namelijk heel erg op dat de wortels bij de zaai en stekgrond toch een stuk minder stevig waren en gewoon heel ielig, waardoor het plantje een stuk minder sterk is. De vermiculiet zorgt echt wel voor een goed begin van de groei van de planten. Let dus op dat als je in zaai en stek grond zaait, en je zaait vrij in bakjes en niet in zaaitrees, dat je ze ver genoeg uit elkaar zaait. Met het uit elkaar halen van de wortels breken deze een stuk sneller als deze gezaaid zijn in zaai en stek grond dan bij vermiculiet. Zoals je op de onderstaande foto goed kan zien, is de vermiculiet heel los van structuur. Als je de vermiculiet in je handen hebt zal je precies voelen wat ik bedoel.

Mijn conclusie is eigenlijk dat Vermiculiet echt top spul is voor sterke zaailingen die je na ca. 2 weken overpot in moestuingrond. Zaai en stek grond is voor langere duur, maar je merkt wel dat de start hiervan trager is en dat het plantje wat minder sterk is in de eerste weken. Geen van beide is niet goed of beter maar het is vooral dat het allebei voor iets anders geschikt is.

Of de planten uiteindelijk sterker zijn, dat kan ik helaas nog niet zeggen maar ik denk wel dat als je gaat voorzaaien in vermiculiet je meer plantjes uit je zaadjes krijgt en dat het een sterkere plant wordt die minder ziektegevoelig is. En dat is wat je wil, sterke planten zonder gedoe en ziektes.

Groetjes,

 

Floor

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin