BLOG
schorseneren
10 dec. 2017

Liefde voor Schorseneren

Niet veel mensen kennen deze groente en daarom is het niet voor niks een vergeten groente. Dit vind ik echt heel erg zonde, want deze groente is zo ontzettend lekker! De laatste jaren kun je de schorseneren gelukkig steeds meer vinden in supermarkten en bij de groenteboer.

De schorseneren zijn te oogsten in november en december, maar ze kunnen ook gewoon tot eind maart in de grond blijven zitten, want ze zijn winterhard. Ze groeien in deze periode niet door, maar zullen wel overleven. In de lente vormen ze nieuw blad en loopt de kwaliteit van de wortel achteruit.

Het zijn eigenlijk 2-jarige planten die het eerste jaar veel loof en een lange penwortel aanmaken. Het tweede jaar maakt deze plant nog meer loof met hele mooie gele bloemetjes aan. Deze bloemen zorgen voor de zaden waar je het jaar erna weer nieuwe schorseneren mee kunt zaaien. Als je schorseneren kweekt voor de eetbare wortel, dan kun je de wortel het beste het eerste jaar al oogsten.

Als je de schorseneren na het oogsten niet meteen opeet, dan kun je ze op een koele plek zeker 3 weken bewaren. Je kunt altijd even checken of ze nog goed zijn door de er zachtjes in te knijpen. Is de wortel nog stevig, dan is deze nog goed. Is de wortel zacht, dan zal de smaak minder zijn. Je kunt schorseneren ook invriezen. Maak de schorseneren schoon met een dunschiller en leg ze meteen in een kom met water en wat citroensap of azijn. Ze verkleuren heel erg snel waardoor de witte kleur vervaagd. Snijd de schorseneren in blokjes en kook ze ca. 4 minuten (blancheren). Doe de blokjes hierna in een diepvrieszakje. Zo kun je schorseneren zeker 12 maanden in de diepvries bewaren.

Een heerlijk recept is schorseneren uit de oven met kaas!

  • 250 g schorseneren (6 kleine of 3 grote schorseneren)
  • Rasp en sap van 1 citroen
  • 250 ml slagroom
  • 30 g peterselie + wat extra om te garneren
  • 1 teen knoflook
  • 125 g oude strooikaas
  • 1 el olijfolie
  • 6 plakken ham

Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de schorseneren en doe ze meteen in een kom met koud water en citroensap of azijn. Meng in een andere kom de citroenrasp, slagroom, fijngesneden peterselie, fijngehakte knoflook, oude strooikaas en wat zout en peper.

Neem een ingevette ovenschaal en leg hier de schorseneren in. Leg hier de plakjes ham overheen. Giet het room/kaasmengsel over de schorseneren heen en strooi het laatste beetje kaas erover. Zet de schaal in de oven en wacht ca. 35 tot 40 minuten. Eet smakelijk.

Groetjes,

Floor

Lees ook: Nuttige insecten & decemberklusjes

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin