BLOG
tomatensaus recept
27 aug. 2017

Recept tomatensaus

Wat een heerlijke tijd is dit in de moestuin! Er komen steeds meer rode stippen tevoorschijn in de tuin. Dan heb ik het natuurlijk over de tomaten. Ik heb zelf mijn tomaten buiten in de volle grond staan. Bij mij gaat het erg goed en hebben de planten me nog niet in de steek gelaten.

Eventuele tomatenziektes

Het beste is eigenlijk om tomaten in een kas te kweken. Tomaten hebben niet heel veel water nodig en zijn gevoelig voor ziektes. Door de juiste rassen te kiezen die ook buiten overleven en de planten ver genoeg uit elkaar te planten, zodat ze goed kunnen drogen na een grote regenbui, zijn ze minder gevoelig voor ziektes. Één van deze ziektes wordt ook wel de aardappelziekte (phytophtora) genoemd. Mocht het een prima zomer zijn zonder te veel regen, maar wel met veel zon, dan kunnen de tomaten buiten ook flink wat oogst geven.

Oogsttijd tomaten

Oogsttijd is het op dit moment zeker in de moestuinwereld, maar wat moet je eigenlijk met zoveel tomaten? Proef alle rassen in eerste instantie natuurlijk eerst zelf. Alle tomaten smaken anders en dat is natuurlijk echt al een feestje. Maak er daarna anderen blij mee, want zo motiveer je misschien weer mensen om het jaar erna ook bezig te zijn met het verbouwen van eigen groentes. Je kunt de tomaten ook verwerken en inmaken. Denk bijvoorbeeld aan tomatenchutney, tomatenketchup en tomatensaus.

Tomatensaus maken

Tomatensaus is een van mijn favorieten, want je kunt er namelijk veel mee doen. Gebruik het op de pizza, verwerk het door de pasta of leng het aan met wat water en je hebt een heerlijke soep. Hieronder vind je een makkelijk recept met tomaten.

Wat heb je allemaal nodig:

  • Kilo tomaten uit de tuin
  • 3 sjalotjes
  • 3 tenen knoflook
  • Paprika/paprikapoeder/rode peper
  • 2 el olijfolie
  • Zout en peper
  • Potten om de saus in te doen
  • Rozemarijn
  • Tijm
  • Oregano

Snijd de knoflook en sjalotjes fijn en doe ze in een grote pan met een 2 eetlepels olijfolie. Snijd de kilo tomaten in grove stukken. Voeg alle tomaten toe aan de pan met knoflook en sjalotjes en laat dit 20 minuten koken tot een stevige moes.

Neem ondertussen een bakplaat en zet hier de 3 potten (450gr) op. Schuif deze in de oven en zet hem aan op 120 graden. Op deze manier maak je de potten steriel.

Gebruik dan een staafmixer totdat het mengsel egaal van structuur wordt. Voeg vervolgens gemalen peper en zout toe aan het mengsel. Voeg daarna een scheut olijfolie of chili olie toe voor wat meer pit. Hak alle kruiden fijn en voeg deze allemaal toe aan de pan. Neem de potten uit de oven en giet de saus in de potten. Doe meteen de deksels erop en zet de potten ondersteboven en laat ze afkoelen.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin