BLOG
bonen-floor
24 jul. 2016

Na oogsten komt zaaien

Wat een weertje de afgelopen week, wat is dat goed voor de tuin zeg. De plantjes groeien er niet alleen sneller door je kan dus ook een stuk sneller oogsten. De oogstmaanden komen steeds dichterbij. Terwijl je nu ook alweer veel kan oogsten deze periode:

 

 

- Courgette
- Doperwten
- Tuinbonen
- Kapucijners
- Suiker erwten
- Peulen
- Eetbare bloemen
- Spinazie
- Kropsla
- Pluksla
- Radijs
- Bieten

 

Dit lijstje hierboven heb ik al uit de tuin kunnen eten, en wat een feest er staat nog een hele berg dus nu is het een kwestie van wachten, oogsten en lekker mee koken.

 

 

Wat heel leuk is, is dat je na je eerste oogst op veel plekken nog een keer kan zaaien. Dit doen veel mensen niet wat eigenlijk heel erg zonde is. Mijn keukenraam stond vorige week nog vol met plantjes. Munt, Paksoi, Bleeksederij en bonen. De muis of een ander beestje heeft de onderkant van de bonen kapot geknaagd. Waardoor er dus aan een aantal bamboestokken van de bonenstaak nog wel blad zit, maar dit wordt alleen maar bruiner omdat deze niet meer in de grond staan. Hiervoor heb ik dus een aantal binnen voorgetrokken en deze uitgeplant. De bonen staan er nog steeds en zijn nog niet doorgeknaagd door dat ene onbekende beestje, gelukkig maar.

 

Wat ook nog iets leuks is aan op tijd zaaien, is het erna nog eens zaaien. Bijvoorbeeld bieten, deze kan je 2 keer per jaar zaaien en dus ook 2 keer per jaar oogsten. De eerste ronde is zaaien in maart en dan oogsten in juli/augustus. De tweede ronde zaaien is juli en dan oogsten in oktober. Super dus als je bijvoorbeeld alle tuinbonen uit de tuin hebt gehaald en op deze plek wat anders wil zaaien of uitplanten. Hieronder mijn overzicht wat ik op welke plek heb gezaaid waar ik een week ervoor had geoogst:

 

Geoogst: Tuinbonen

Geplant/gezaaid op deze plek: Paksoi (geplant) - bleekselderij (geplant) - Radiccio (gezaaid) - Winterandijvie (gezaaid) - Little gem kropsla (gezaaid)

Geoogst: Doperwten

Geplant/gezaaid op deze plek: Radijs (gezaaid) - Postelein (gezaaid)

Geoogst: Peulen

Geplant/gezaaid op deze plek: Wortels (gezaaid) - Lente ui (gezaaid)

Geoogst: Suiker erwten

Geplant/gezaaid op deze plek: Stekjes aardbeien voor het volgende seizoen (het planten van aardbeien kan je het beste in de maand juli/augustus doen, zo heeft hij al genoeg tijd om goede bloemen aan te maken en sterk te worden en zal hij volgende jaar mei/juni veel meer aardbeien geven).

 

Ook heb ik de tuin opgeruimd, dus onder andere al het onkruid eruit gehaald. Doe dit vooral nu in deze periode. Het is zo zonde dat alle voeding die eigenlijk naar jouw planten moet gaan, naar plantjes gaat die je liever niet op deze plek hebt. Dus lekker bijhouden, dan is het zo gedaan kan ik je vertellen ;).

 

 

Op de bovenstaande foto rechts ben ik de paksoi plantjes aan het uitplanten. Vorig jaar had ik helaas veel last van muizen en dat is dit jaar ook weer zo. Heel gek, maar al mijn paksoi plantjes, toen ze nog mini’s waren, zijn eigenlijk meteen allemaal opgegeten. Dit probeer ik dit jaar te voorkomen door een gaas tunneltje overheen te zetten. Ik hoop dat ze er vanaf blijven en dat ze de paksoi voor mij overlaten.

 

Ik hoop dat bij jullie ook de tuin zo goed gaat en dat jullie niet zoveel last hebben van de slakken. Een paar in de tuin is natuurlijk niet erg maar hele plagen, daar word je niet echt vrolijk van. Tot over 2 weken weer :)

 

Groetjes,

 

Floor - Floors Moestuin

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin