BLOG
bakjes-moestuin-floor
4 mrt. 2016

Moestuintjes Albert Heijn

Iedereen heeft het erover en over gehad, zal het dit jaar weer gaan gebeuren?! Ja dus, vanaf vandaag 7 maart liggen de AH moestuintjes weer in de winkel, net zoals vorig jaar. Er gingen vorig jaar wel veel dingen fout. Vooral om de bakjes niet in januari maar in maart pas uit te geven. Wat je veel zag, waren super enthousiaste mensen die ermee aan de slag gingen maar helemaal niet wisten wat de beste periode was om de zaadjes eigenlijk te zaaien. Tomaten in januari zaaien gaat ook geheid niet goed. En daarbij was er geen begeleiding, geen helpdesk of wat dan ook. Waardoor het enthousiasme al snel bij iedereen in de schoenen zakte. Heel jammer was dat. Terwijl het zo’n leuke en goede actie is en iedereen steeds bewuster wordt waar voeding vandaan komt, maar ook dat kromme wortels net zo lekker zijn als een super rechte. Maar volgens AH gaan ze het dit jaar een stuk slimmer aanpakken. Met een heus moestuin journaal en een boekje met tips. Dus ik ben benieuwd hoe het dit jaar gaat lopen.

 

Het is niet alleen dat deze tuintjes heel erg leuk zijn maar ook dat je er super veel van leert. Je merkt dat er veel kinderen aan meedoen maar volgens mij vinden de ouders het ook maar al te leuk. Kinderen die rondspringen als er een zaadje uit is gekomen en er een plantje uit komt (ik vergelijk dit dan met mijzelf, dit doe ik nog steeds ieder jaar, zo blij als een kind als het eerste zaadje weer is uit gekomen :).

 

 

De moestuintjes worden groter en groter, wat dan?

Wacht niet met verpotten tot de plantjes te groot zijn geworden. Ten eerste zit er dan te weinig voeding in de grond waar je ze in gezaaid hebt, dus worden ze een stuk slapper. Als de plantjes groter zijn hebben ze natuurlijk ook veel meer worteltjes, probeer deze dan maar is allemaal heel te houden en over te planten naar een grotere pot met Pokon Moestuingrond. Dit gaat snel mis helaas, wortels breken en het plantje krijgt daardoor zo’n klap dat ze dood gaan.

 

Als de plantjes gezaaid zijn en ze komen boven de grond, verpot deze dan na ongeveer 2 weken. Er moeten minimaal 2 blaadjes aanzitten (na de kiemblaadjes) en dan weet je dat het plantje niet te groot is en groot genoeg om te verpotten. Zorg er ook voor dat je een pot kiest waar gaatjes onderin zitten, dit zorgt ervoor dat er geen water onderin de pot blijft staan en dat het dus ook niet gaat schimmelen.

 

 

(Eerste foto: doperwt - tweede foto courgette)

 

Wat na het verpotten van de plantjes?

Nadat je de plantjes hebt overgepot in een pot met moestuingrond moet je vooral wachten, geduld hebben en zorgen dat je plantjes voldoende water hebben. Doe dit om de 2 dagen, een beetje. Als de plantjes nog heel klein zijn met de plantenspuit (dit voorkomt dat de worteltjes beschadigen door ineens een sloot water) en als de plantjes groter zijn geworden, zeker 4 tot 6 blaadjes kan je het water geven ook gaan doen met de gieter. Let er altijd op dat je geen water over de blaadjes nevelt, en al helemaal niet als ze in de zon staan. Door de druppeltjes op de blaadjes en de felle zon erop ontstaat er een soort vergroot glas, en daardoor is de kans heel groot dat de blaadjes verbranden. Ook is het het beste om s ’avonds water te geven, dan kan het vocht goed zakken en kan het plantje de volgende dag weer lekker beginnen met genoeg water!

 

Over 4 weken kan je op deze blog het vervolg vinden, over het uitplanten van je zaailingen in de juiste grondsoort, een aantal voorbeelden waar je je AH moestuintjes in kan uitplanten maar ook wanneer je moet bij mesten en welke soort je voor wat moet gebruiken.

 

Ook ik kan je helpen met je moestuintje, plaats je vraag hier onderaan de blog en ik zal deze voor je beantwoorden.

 

Groetjes,

 

Floor - Floors Moestuin

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin