Tips
9 okt. 2023

Beginnerstips in de moestuin

Als je net gaat beginnen met een moestuin dan zoek je iets wat je makkelijk op kan starten en wat altijd goed gaat zodat je direct een succes te pakken hebt. Dat is natuurlijk niet alleen het leukste, maar zo zorg je ervoor dat je stapsgewijs groeit in het proces. Om je hierbij te helpen heb ik hieronder een aantal handige beginnerstips voor in en rondom de moestuin uitgewerkt.

Moestuin beginnerstips

Voordat je zomaar wat zaadjes in de grond stopt is het fijn om eerst de onderdelen voor jezelf op een rijtje te zetten. Maak het makkelijk voor jezelf.  Een moestuin beginnen lijkt vaak een grote stap, omdat je niet weet waar te beginnen. Volg onderstaande stappen en het komt goed!

  1. Kies de juiste plek waar je de moestuin start. Een plek waar de zon zeker 6-8 uur aanwezig is, is top! Daar ga je meer kunnen oogsten, dan op een plek met veel schaduw. Zorg dat de plek een goede afwatering heeft. Een moestuin die altijd drassig is of juist heel snel droog staat is niet best.
  2. Ga niet meteen groot aan de slag, maar begin klein. Kies voor een paar m2 waar je jouw eerste gewassen gaat zaaien. Hoe kleiner, hoe meer overzicht en ook hoe meer je kan focussen op deze gewassen. Je zou het zelfs kunnen beginnen met enkel wat losse potten met planten.
  3. Ga niet voor de moeilijke gewassen, maar kies groenten en fruit die gemakkelijk te verbouwen zijn en waar je snel resultaat ziet zodat je de moed erin houdt. 
  4. Zorg voor een gezonde bodem. Het is belangrijk dat water goed weg kan lopen, maar de bodem dient ook water goed vast te kunnen houden bijvoorbeeld tijdens droge periodes. Wanneer je start met je moestuin kun je het beste de bodem verbeteren met compost, dit zorgt ervoor dat de bodemstructuur juist is, dat er voeding aanwezig is en dat het bodemleven de bodem gezond houdt. Je kan ieder jaar de grond van jouw moestuin opnieuw verbeteren en bijvoeden met compost, bijvoorbeeld Pokon Bio Bemeste Tuincompost.
  5. Het is aan te raden om een moestuinplan te maken. In dit moestuinplan maak je voor jezelf een overzicht met alle planten die je wilt en waar je deze neer gaat zetten. Je houdt hierbij rekening met de plantafstand, deze informatie vind je vaak op de achterkant van de verpakking van bijvoorbeeld zaden. Zo weet je precies hoeveel planten je op moet gaan kweken. Te veel opkweken is ontzettend zonde van het werk en de materialen. 
  6. Koop pas je zaden als je moestuinplan af is. Zo weet je wat je nodig hebt en of het gaat passen. Je hebt al vaak te snel te veel zaden en zaden heb ook een houdbaarheidsdatum. Heb je zaden over? Ruil deze dan met andere moestuinliefhebbers! 

Starters gewassen voor beginners

Dit zijn mijn aanraders als je op zoek bent naar groenten en fruit dat gemakkelijk te verbouwen is, ideaal voor beginnende moestuinierders:

  • Radijsjes
  • Sla
  • Bonen
  • Courgette
  • Aardbeien
  • Bieten
  • Tomaat 

Moestuin onderhoud tips

Een moestuin zonder onderhoud bestaat niet en mensen zeggen dan vaak: helaas. Maar ik vind persoonlijk het onderhoud van de moestuin een ontzettend leuke klus, ook omdat je betrokken blijft bij het proces het gehele seizoen. Je ziet alles groeien, bloeien en je ziet de oogst vormen. Iets mooiers, zo dicht onder je neus, kan ik niet verzinnen. Maar wat voor onderhoud hebben de planten nou precies nodig gedurende het seizoen? 

  1. Geef de planten water maar zorg dat ze natuurlijk niet te nat blijven. Zorg dus voor een gezonde bodem, waar het water goed weg kan lopen. Bodem verbeteren kun je het beste doen met compost. Hierdoor zet je het bodemleven aan het werk. Het bodemleven maakt de grond luchtiger, zodat het water makkelijker weg kan lopen.
  2. Zorg ervoor dat onkruid geen kans krijgt om groot te worden. Check jouw tuin regelmatig en haal onkruid direct weg. Wanneer je het onkruid laat groeien, zullen alle voedingstoffen uit de grond door het onkruid worden opgenomen in plaats van de jouw groenten en fruit planten. 
  3. Om het onkruid te voorkomen kun je de bodem het beste bedekken met een mulchlaag. Dit is een organisch materiaal dat de bodem bedekt, waardoor niet alleen onkruid wordt tegengegaan, maar ook dat water langer in de bodem blijft en het bodemleven op hele warme dagen wordt beschermd. Mulch materialen kunnen bijvoorbeeld stro of houtsnippers zijn. 
  4. De veelvraten in de moestuin moet je wat extra moestuinvoeding en compost geven in het seizoen zodat ze meer oogst zullen produceren. Doe dit als je merkt dat de groei van de plant afneemt of als het blad lichter van kleur wordt. 

Lees ook deze artikelen van Floor:

Floor Korte van Floors Moestuin

Fotografie: Hanke Arkenbout 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin