BLOG
zaaien moestuin
4 jan. 2018

Moestuin voor beginners

Moestuinieren hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, het moet geen verplichting zijn en je moet het jezelf leuk en interessant maken. Zelf vind ik het heel erg leuk, omdat ik er zo ontzettend veel voldoening uit haal. Het planten van een zaadje, het zien groeien van de planten en er uiteindelijk lekker van kunnen oogsten en dus eten maakt het allemaal nog mooier. Ook weet je precies waar het vandaan komt en dat er geen gif gebruikt is.

1. Heb jij nog geen moestuin en zou je er graag eentje willen starten, dan heb je heel veel aan onderstaande beginnerstips.

2. Zoek een zonnig plekje in de tuin of op het balkon uit, waar je jouw moestuin wilt starten.

3. Begin het eerste jaar lekker klein, een moestuinbak bijvoorbeeld, dus ga niet meteen met 200m2 van start. Je leert namelijk heel veel door het gewoon te doen en dat kan ook heel goed op een klein stukje.

4. Kies altijd eerst makkelijke groenten uit. Op deze manier kun je goed kennis maken met het moestuinieren en merkt je snel genoeg of dit wat voor je is.

Makkelijke startersgroentenn:

5. Als je gaat zaaien, kijk dan altijd naar de kiemtemperatuur, de zaaidiepte, de kiemduur en of de zaden eerst binnen voorgezaaid moeten worden. Als je je vooraf wat verdiept in hoe een bepaald gewas groeit, zul je het meteen ook veel leuker vinden, omdat het je niet teleurstelt.

6. Gebruik bij het zaaien altijd een mix van zaai- en stekgrond en vermiculiet. Dit zorgt ervoor dat je plantjes altijd een goede start hebben en dat is denk ik wel het halve werk.

7. Plant plantjes, die je binnen opgekweekt hebt, niet voor 15 mei buiten. Het is dan nog erg koud en de kans op nachtvorst is dan nog erg groot. Het is erg zonde als de plantjes meteen doodgaan terwijl jij er heel veel liefde in hebt gestopt.

8. Veel geduld heb je echt nodig bij het moestuinieren. Na het zaaien kan het een paar maanden duren voordat je ervan kunt oogsten, maar houd het vol!

9. Houd de beestjes, die in en rondom jouw moestuintje verschijnen, in de gaten. Op het balkon zul je er minder last van hebben, maar in een tuin in de volle grond kun je nog wel eens last krijgen van katten, slakken en vogels. Deze beestjes kunnen je hele oogst opeten en dat is natuurlijk heel erg zonde. Dek daarom de plantjes af die gevoelig zijn voor deze beestjes.

10. Geniet er vooral van, doe alles rustig aan en maak er geen strijd van. Pak juist even een momentje voor jezelf. Het klinkt misschien heel zweverig, maar dat is het niet. Mij ontspant het heel erg en haalt me even weg van de dagelijkse drukte. Ik vind het heerlijk!

Groetjes,

Floor

Lees nog een blog van Floor: Aanraders voor volgend moestuinseizoen

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin

Pokon Powerplanten

Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin