BLOG
floor-blauwe-bes
24 mei 2018

Moestuin update Floorsmoestuin

Hallo allemaal! Ik wil jullie graag een aantal leuke dingen vertellen die nu spelen in mijn moestuin. Eigenlijk staat alles wat ik dit jaar in de moestuin wilde zaaien of planten er allemaal al in. Afgelopen week was het zover, het waren de ijsheiligen en dat betekent dat daarna alles naar buiten kan. Ik ben zo blij als een klein kind. Het is alsof mijn moestuinplan helemaal tot leven komt. Het is ieder jaar wel zo dat het plan wat wijzigt, maar daar zal ik niet de enige in zijn. Je komt soms ergens weer wat tegen, zoals champignonkruid of citroenverbena. Deze 2 kruidensoorten stonden eerst niet gepland in de moestuin, maar hebben inmiddels een mooi plekje gekregen in de moestuinbak van Pokon.

Prachtige klimmers

Dit jaar heb ik veel klimmende groenten. Er staan dan ook veel rekwerken in de tuin. Gelukkig heb ik rekening gehouden met de richting van de zon, zodat ze niet heel veel schaduw geven aan de buurplantjes. De planten die ik langs een rekwerk heb staan zijn snackkomkommer, meloenkomkommer, cucamelon, augurk, kapucijners en doperwten. Normaal heb ik ook altijd sperziebonen in de moestuin. De bloemen zijn prachtig, maar zodra ze te oogsten zijn, merk ik dat ik er helemaal geen zin in heb om ze te eten en dat vind ik alleen maar heel erg zonde. Als je een moestuinplan maakt, is het heel erg belangrijk om goed na te denken over wat je echt lekker vindt. Daarom heb ik besloten om geen sperzieboontjes te kweken dit jaar.

Bloemen in de moestuin

Dit jaar staan er, net zoals andere jaren, weer veel bloemen in de moestuin. Ik heb een rondje in de tuin dat het centrale punt vormt en waar alle bloemen groeien. Ik kan niet wachten tot alle paarse en blauwe kleuren eruit knallen. De eerste bloemen zijn al te zien: de Anemone Mr. Fokker en de paarse allium. Zo ontzettend mooi zijn ze. Ik heb zelf nog wat losse potten en deze heb ik gevuld met lobelia’s, begonia’s en de blauwe hanggeraniums. Bloemen horen in een moestuin, want hier komen bijen, hommels en vlinders op af. Deze beestjes hebben we echt nodig en ze zijn er de laatste jaren echt te weinig. Besteed er dus wat extra aandacht aan en geef het vooral door aan de buren. Zo helpen we ze allemaal een handje.

Ook de bieslook van 2 jaar terug staat in bloei en wat zijn ze bloemen mooi zeg. Wist je dat je deze bloemen kon eten? Ieder bloemetje smaakt naar een uitje. Ze zijn dus superlekker om door een salade te mengen. Ook kun je ze laten trekken in olie of je laat ze 3 maanden trekken in azijn. Zo krijg je naar uien/knoflook smakende olie en azijn voor salades.

Bessenstruiken afgedekt

Afgelopen jaar heb ik een aparte fruittuin aangelegd. Er staat een vijgenboom, rode bes, blauwe bes, kruisbes, Japanse wijnbes en 4 rassen aardbeien. Inmiddels zijn er al heel veel vruchtjes te zien bij deze struiken, maar er zijn helaas nog geen vijgen in de boom te zien. Deze besjes moet je niet vergeten af te dekken met een net. Als je dit niet doet, zijn de vogels je voor en zul je geen besjes kunnen oogsten. Dit heb ik helaas al eens eerder meegemaakt, dus de netten zijn er deze week overheen gegaan.

Groetjes,

Floor

Lees ook deze blog van mij: Zaaien in de moestuin

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin