BLOG
afharden
12 apr. 2018

Buiten uitplanten.. het is bijna zover!

Het is zover: we kunnen de tuin in, want het weer wordt steeds maar beter. Voel je de zomer ook al aankomen? Ik kan je vertellen dat ik echt niet meer kan wachten. Het is zo fijn om straks weer door al dat groen heen te kunnen lopen en natuurlijk her en der wat lekkers uit de moestuin te kunnen snoepen. Maar voordat het zover is, is er natuurlijk nog veel te doen. Naast wachten en geduld hebben, is het ook tijd om rekwerken op te bouwen en doperwten, kapucijners en peultjes buiten in de volle grond uit te planten. Deze plantjes heb je 4 weken geleden voorgezaaid en zijn nu groot genoeg om naar buiten te kunnen. Peulvruchten kun je ook direct in volle grond zaaien, maar door meteen grote plantjes buiten te zetten, zijn ze minder aantrekkelijk voor vogels en zullen de vogels jouw babyplantjes lekker laten staan.

Rekwerken opzetten

Voor deze peulvruchten is het goed om een rekwerk op de bouwen. Deze plantjes zijn namelijk echte klimmers en moeten dus ergens langs naar boven kunnen groeien. Ik heb gekozen voor een gaas met grote gaten, zo kun je de planten er af en toe ook een beetje tussen rijgen en krijg je de planten met het opruimen (in juli) weer makkelijk van het rekwerk af. Dit rekwerk kun je dan mooi bewaren voor volgend seizoen. Bedenk natuurlijk eerst waar je ze uit wilt planten. Zet hier 3 bamboestokken in de grond en span het rekwerk hierlangs. Houd op dagen met veel wind het rek wel even in de gaten of zorg dat je het op voorhand al wat stut, zodat je constructie niet omvalt. Later met alle planten eraan kan het rekwerk namelijk erg zwaar worden.

Zaailingen uitplanten

Het rekwerk staat en nu is het tijd om de plantjes in de grond te zetten. Haal de kleine plantjes uit hun potje en zet ze voorzichtig in de grond. Houd ongeveer 20 cm afstand tot het volgende plantje. Je kunt aan beide kanten van het rekwerk plantjes uitplanten. Doe dit dan om en om, dan hebben ze allemaal voldoende ruimte om te groeien en te klimmen. Plant ze iets dieper in de grond dan dat ze in het oorspronkelijke potje zaten. Op deze manier zullen de plantjes wat dieper wortelen en sterker worden. Hierna volgt het allerbelangrijkste, namelijk het water geven met een gieter met broeskop!!

Tips:

Ik wil benadrukken dat het buiten uitplanten echt goed moet gebeuren en dat vooral het temperatuurverschil voor de plantjes die je buiten uitplant niet te groot mag zijn. Als dit wel zo is, dan krijgen ze een te grote klap door het temperatuurverschil en zullen ze doodgaan. Zet de zaailingen dus eerst onder een overkapping, serre of platte bak. Zet ze vooral wat beschut neer, zodat ze rustig aan de buitentemperatuur kunnen wennen. Doe dit zeker 5 dagen voordat je ze uitplant. Dit proces heet afharden.

Mocht je (net zoals ik) veel last hebben van duiven, dan kun je de jonge plantjes nog wat afdekken met kippengaas, want hier kunnen de duiven niet doorheen.

Wacht echt nog met alle andere planten buiten uit te planten. Denk dan aan alle vruchtgroenten, zoals komkommers, tomaten, courgette, pompoen en mais. Deze kunnen echt pas 15 mei naar buiten.

Groetjes,

Floor

Lees ook deze blog van Floor: Maak de moestuin klaar

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin