BLOG
Floor_Foto3_ opruimen.jpg
29 mrt. 2018

Maak de moestuin klaar

Bij mij is het zover, ik ben begonnen in de tuin! Af en toe kan het echt nog flink koud zijn, ook wel eens vriezen en veel regenen, maar de dagen worden langer, er is meer licht en dat betekent dat er ook gezaaid kan worden.

Voordat je begint met zaaien in de volle grond is het goed om de bodem van de moestuin wat meer voeding te geven. Je kunt je vast voorstellen dat het afgelopen moestuinseizoen veel van de grond gevraagd heeft door alle plantjes te laten groeien, met als grote doel dat jij er lekker van hebt kunnen oogsten en eten. Als je dit jaar dat weer wilt dan zou ik de volgende dingen wel en een aantal dingen vooral ook niet doen.

Wat je vooral niet moet doen

Heftig spitten, dit is alleen maar heel zwaar werk en daarnaast verstoor je het bodemleven. Veel beestjes, die je nodig hebt in de tuin, verstoor of dood je dan. Lekker niet doen dus. Met als uitzondering: als je dikke kleigrond hebt, is het wel handig om de grond wat te spitten. Zo zorg je ervoor dat het wat sneller op warmt en sneller wat droger wordt.


Wat je wel kunt doen

  • Ruim de tuin op, dus zorg ervoor dat je al het afgevallen blad verzamelt en in de compostbak doet. Je kunt er ook voor kiezen om dit allemaal in een bladkorf te doen, die uiteindelijk ook als een compostbak fungeert. Ik heb er een staan waar ik alle bladeren en alle dode planten in heb gedaan. Ik heb dit expres in de winter laten liggen zodat je zo alle beestjes in de winter een lekkere plek geeft om te schuilen.
  • Bekijk welke plekken veel voeding nodig hebben dit jaar. Doe dit aan de hand van je moestuinplan; als het goed is weet je precies wat waar komt de staan en weet je dus ook welke plekken je extra kunt voeden. Gebruik hiervoor bemeste tuincompost of moestuingrond. Beiden hebben voor de eerste maanden voldoende voeding. Later in het seizoen moet er wat bij bemest worden.

Gewassen die van veel voeding houden:

  • Vruchtgroenten
  • Fruitstruiken
  • Bladgroenten
  • Kruiden
  • Koolgewassen

Strooi de grond uit en hark het door de grond heen. Niet te grof. De compost zakt dan vanzelf na een goede regenbui de grond in.

Ik heb inmiddels binnen al flink wat voorgezaaid (lees de blog: zaaiseizoen is gestart). Buiten heb ik nu enkel wat bloembollen en tuinbonen in de grond. Als eerste zullen mijn kapucijners en doperwtjes volgen, die nu nog binnen staan. Hier wacht ik nog heel even mee tot echt alle koude dagen voorbij zijn; beter wat langer wachten dan te vroeg uitplanten. De kapucijners en doperwtjes heb ik 3 weken geleden voorgezaaid. Als ik ze, na het afharden, buiten uitplant, zaai ik er ook meteen nog wat doperwten en kapucijnerzaden naast. Dit doe ik om de oogst te verspreiden. Heel logisch eigenlijk. Dit kun je ook met heel veel andere groentesoorten doen. Radijs en sla bijvoorbeeld. Door iedere 2 weken wat extra’s bij te zaaien, verspreid je je oogst en hoef je niet in één keer heel veel te eten.

Succes met het klaarmaken van de moestuin.

Groetjes,

Floor

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin