BLOG
floor-radijsrassen-uitleg-foto2
14 jan. 2017

Mijn liefde voor radijsjes

Iedereen is druk bezig met het zoeken naar de juiste rassen om te zaaien in de moestuin. Daar is het nu dan ook echt de ideale tijd voor. Het is lekker warm binnen, terwijl het buiten superkoud is en de sneeuw om je oren vliegt. Het maken van een plan is echt belangrijk, want zo weet je wat je wanneer moet zaaien en kun je door het moestuinseizoen heen je lekker richten op je tuin en er ook echt van genieten.

 

Wat ik dus als aanrader voor jullie heb, zijn radijsjes. Net zoals bij koriander ben je er dol op of je vindt er helemaal niks aan. Ik hoop natuurlijk het eerste, want dan heb je veel aan deze blog. Ik ga je namelijk wat vertellen over de rassen radijs waarvan ik vind dat die echt in je tuin moeten staan.

 


 

 

 

 


1. French breakfast

Dit is niet alleen een lekkere pittige radijs, maar deze is ook mooi van vorm. Het is niet voor niets dat je deze radijssoort in veel food magazines terug ziet komen. Het is gewoon een pareltje op je bord. De smaak is dus lekker pittig en hij heeft een flinke bite. Deze radijssoort kun je vanaf de start tot het einde van het moestuinseizoen zaaien in volle grond.

 

2. Flamboyant 3

Dit is een soort dit ik 3 jaar geleden uit Frankrijk heb meegenomen toen ik daar op vakantie was. Ik vind het leuk om in andere landen bij de groenteboer langs te gaan en te kijken wat echt typische groenten zijn die daar veel voorkomen en waar ook de lokale bevolking dol op is. Dat was dus het geval voor dit radijsje. Net als de French breakfast, is deze radijs langwerpig en heeft dus als voordeel dat het ook een grotere opbrengst geeft. Ze kunnen ook dichter op elkaar gezaaid worden, omdat ze eerder lang zijn dan dik. Je kunt deze radijs zaaien van februari tot augustus.

 

3. National 4

Dit is ook een frans radijsje. Het is een mooi rond radijsje met een wit en roze kleur. Qua smaak is het een echte radijs. Hij is lekker knapperig en fris van smaak. Hij ziet er schattig uit en is leuk als variatie op je bord.

 

4. Cherry belle

Dit is een typisch zomerradijsje en dit ras houdt niet van te veel koude, dus zaai deze in de zomer. De andere rassen kunnen in de zomer weleens doorschieten of het radijsje kan wat gek smaken. Dit ras is heel betrouwbaar qua smaak en dus echt een topper voor in de tuin. In de zomer wat mulch erop vindt dit radijsje wel lekker en voldoende water geven is zeker nodig. Het water in het radijsje moet ergens vandaan komen natuurlijk.

 

 

5. Saxa 2

Dit is echt een radijs zoals iedereen hem kent: rond en rood, lekker van smaak, niet te pittig en vol water met een echt radijssmaak. Zaaien kan eigenlijk het hele moestuinseizoen door. Deze is dus altijd lekker voor erbij.

 

6. Pink lady slipper
 

 


 

 

De naam zegt het al een beetje (Pink), want dit is een roze, langwerpig radijsje. Deze is helemaal wit van binnen, zoals alle andere radijsjes. Qua smaak is deze wat milder, wat wateriger en erg lekker als je wat minder van de pittige smaak houdt. Ook is dit een hele leuke, omdat het echt voor afwisseling zorgt tussen de rode radijsjes. Deze soort kun je zaaien vanaf februari tot aan de herfst in volle grond, het hele jaar door dus!

 

Radijstip 1: Alle radijsjes die je zaait, kun je eigenlijk 4-6 weken na het zaaien opeten. Zaai dus niet meteen heel erg veel, want dan zit je met ontzettend veel radijsjes. Iedere week of om de 2 weken een beetje zaaien helpt om je oogst te verspreiden!

 

Radijstip 2: Als je het radijsje wat groter laat worden, is de smaak minder intens en pittig. Wil je juist wel een lekkere pittige radijs voor door je salade? Oogst hem dan als het nog een miniknolletje is.

 

Als ik zou moeten kiezen wat mijn favoriet is, zou ik het eigenlijk niet weten. Maar een verhaal is niks zonder een conclusie, dus ik zou dan kiezen voor de Cherry belle. Deze soort is lekker van smaak en is ook echt smaakvast!

 

 

Groetjes,

 

Floor - Floors Moestuin
 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin