BLOG
kruiwagen-floor
19 feb. 2016

Hoe maak ik een moestuin in de achtertuin?

Overal kan je een moestuin beginnen. In volle grond maar natuurlijk ook op het balkon in bakken of in je kleine achtertuin in Pokon Moestuinbakken. Deze bakken kan je gewoon op de bestrating plaatsen van je bestaande tuin die je later vult met de juiste grond, heel makkelijk dus. In deze blog ga ik uitleggen hoe je makkelijk van jouw achter- of voortuin een moestuin kan maken. Dit kan natuurlijk gecombineerd worden met bakken en potten.

Belangrijk voor een goede start, check je grondsoort:
 

Wat is nou een goed stuk grond voor een moestuin? Dit is lastig te beantwoorden, want heel veel soorten groenten groeien beter op klei, andere weer op zand, dus je moet er gewoon voor zorgen dat je een goed plan bedenkt wat bij jouw grondsoort past.

Snelle grondtype proef
 

Ik begrijp heel goed dat je niet goed weet met wat voor soort grond je te maken hebt, je kan een simpel testje met jouw grond doen, zo weet je in ieder geval waar je moet beginnen. Neem wat grond uit de tuin en maak hier tussen je handen een worstje van en kijk of de grond uit elkaar valt of stevig aan elkaar geplakt blijft. Als het zo tussen je vingers weg glijdt is het zeker weten zand (dan moet er veel aan de grond gaan gebeuren wil je hier een moestuintje beginnen). Heb je een worstje die heel stevig is dan heb je te maken met klei grond, alles er tussen in is een leemgrond. Deze is vaak erg geschikt om een moestuin op te beginnen. Aan de leemgrond moet je uiteraard ieder jaar ook onderhoud plegen maar een stuk minder dan met zand grond. Om precies te weten wat er allemaal in de grond zit die je nu hebt, kan je een bodemtest laten doen. Dan weet je meteen wat er precies voor voedings stoffen in de grond zitten en wat je juist moet aanvullen. Hier wordt dan een heel rapport over geschreven hoe je het verbeteren van de grond kan aanpakken!

Als je van de achtertuin een moestuin wilt maken en je woont in een woonwijk is het vaak aan te nemen dat je te maken hebt met zandgrond, dit is vanuit de bouw gestort. In deze grond zit niet veel tot geen voeding om uberhaupt plantjes op te kunnen laten groeien. Maar doe de test die hierboven staat zodat je snel weet met wat voor basisgrond je te maken hebt in jouw achtertuin.

Hoe verder?! (uitgaande van puur zandgrond)
 

Zorg ervoor dat je de eerste laag zandgrond afvoert (zo’n 30cm) en vervangt voor Pokon Moestuingrond, dan heb je een goede basis. De jaren daarop hoef je deze grond dan alleen nog maar wat bij te mesten. Mesten doe je trouwens ook bij veel groentensoorten door het jaar heen, vaak voordat ze vruchten gaan maken of juist net erna zodat ze weer even wat extra voeding hebben voor de volgende vrucht lading.

 

Hoe verder?! (uitgaande van een grasveldje)
 

Zelf heb ik dit jaar ook van een groot stuk grasveld een moestuin gemaakt! Dit was best een klus maar dan heb je ook wat. Je kan al het gras afvoeren maar je kan dit ook als onderlaag gebruiken voordat er moestuingrond op komt. Door het gras te gebruiken als onderlaag maak je eigenlijk een extra Pokon Compost laagje aan, heel voedzaam dus. Dit kan je op een makkelijke manier doen. Haal met je schop de bovenste laag van het gras eraf en draai deze om en leg dit naast de rij. Schep 2 scheppen zand (ca. 25cm) weg en voer dit af, herhaal dit tot je aan het einde van de rij bent gekomen. Start een nieuwe rij en leg de plaggen (bovenste graslaag met wortels) met het gras naar beneden in de geul dit je hiervoor hebt gemaakt. Herhaal dit totdat je het hele stuk hebt om “gespit” en vul dan op het ondersteboven grasbed met goede moestuingrond.


 

Op deze manier kan je een moestuin maken in de volle grond. Begin hier niet te laat mee aangezien de nieuwe grond goed moet wennen aan zijn nieuwe plek en ook vaster moet worden. De dagen worden langer en ook weer mooier, dus een perfecte tijd voor een goede voorbereiding. Tussen de regenbuitjes door lekker naar buiten, hoppa.

Heb je vragen stel ze gerust :)

Groetjes,

Floor - Floors Moestuin

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin