Nieuws
Floor zaait binnen tuinkers zaadjes
8 nov. 2019

Herfst: Kleine gewassen zaaien in huis

Buiten is het koud en regent het veel. Het is herfst en dat betekent dat het moestuinseizoen tot zijn einde komt. Uiteraard zullen er nog een aantal gewassen te oogsten zijn, zoals bepaalde kolen en wat kruiden, maar het gros is geoogst, ingemaakt of lekker opgegeten. Bij mij begint het dan meteen weer te kriebelen en wil ik alweer gaan zaaien. Wachten tot aan het voorjaar vind ik altijd zo lastig, jij ook?

Gewassen voor binnen

Hieronder heb ik een aantal gewassen opgesomd, die je makkelijk binnen kunt zaaien, aangezien je hier ook de blaadjes van kunt eten zonder dat het een volwassen plant hoeft te worden:

  • Bieten – wist je dat je het loof van bietjes heel goed binnen kunt kweken? Het groeit vrij snel. Het loof is het lekkerste als de blaadjes ongeveer 5 cm groot zijn: dit is klein maar fijn. Mix het door de salade. Dit is heerlijk!
  • Rucola – dit doet het buiten ook nog steeds, maar binnen kun je dit ook gewoon zaaien in een bakje in de vensterbank. Breedwerpig zaaien op wat zaai- en stekgrond is voldoende. Dek het bakje af en zet het op een plek waar het lekker licht en warm is in huis.

  • Slasoorten – eigenlijk kun je alle slasoorten gewoon binnen zaaien. Heb je nog wat zaden over van het voorjaar? Mix die met elkaar en zaai dit breedwerpig in een zaaitray. Over een week of 4 kun je dan lekkere verse slablaadjes oogsten. Op de foto hierboven zie je mijn sla mix.
  • Erwten – de scheutjes van erwten, die je op de foto hieronder ziet, kun je eten als ze ongeveer 7 cm groot zijn. Heerlijk als garnering van een gerecht of door de salade. Je raadt het misschien al… Het smaakt naar erwtjes.

  • Tuinkers – dit kan het hele jaar door binnen groeien. Het groeit snel en is ook nog eens heel erg gezond. Tuinkers kun je zaaien op vermiculiet en op zaai- en stekgrond. Er zijn ook speciale kweekbakjes voor waar helemaal geen grond voor nodig is. Je hebt enkel een laagje water nodig.

Andere doe-het-zelf projectjes

Naast deze gewassen die je kunt eten, kun je natuurlijk ook andere leuke binnen-projectjes uitproberen zoals het kweken van een boompje uit een avocadopit, mangopit, dadelpit, citroenpitje, appelpitje en ga zo maar door. Eigenlijk kun je, overal waar een pitje in zit, een boompje uit laten groeien. Je hebt wel wat geduld nodig want het duurt wel net wat langer dan de gewassen die ik hierboven omschrijf.

Veel plezier met zaaien!

Groetjes,

Floor


Lees ook: DIY: Zaadjes oogsten in de herfst

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin