Nieuws
zaden-winnen-floor-1
23 okt. 2019

DIY: Zaadjes oogsten in de herfst

Het is weer herfst en dat betekent heel veel vallende bladeren, regenachtige dagen en ook veel uitgebloeide planten in de moestuin. De bloemen van deze planten zijn inmiddels veranderd in dorre kopjes, waar je weer zaadjes uit kunt halen. Ga dus lekker aan de slag! 
 

Een rommeltje

Haal niet alle dode planten en bladeren weg van de grond, maar houdt het nog even lekker een rommeltje. Dit is namelijk goed voor de beestjes. Egels kunnen hier bijvoorbeeld een schuilplaats in vinden voor de winter die eraan komt. Ook werkt deze dikke laag van bladeren en takken als een mulchlaag. Dit helpt de bodem verbeteren en je geeft het de rust die het nodig heeft. Ruim dus alles pas weer op in het voorjaar, dat scheelt je ook nog eens werk in dit regenachtige weer.
 

Wist je dat de eerdergenoemde dorre kopjes, zaadhuizen zijn van verschillende gewassen? Hier zitten de zaadjes dus in die je kan oogsten en volgend jaar weer opnieuw kan gebruiken. Lekker duurzaam, vind je ook niet?
 

Te oogsten zaden

Een aantal gewassen waar je zaadjes van kunt winnen in deze tijd van het jaar zijn:

  • Doorgeschoten radijsjes: Deze planten maken kleine witte bloemen aan. Onderaan het bloemetje vind je de zaadjes. Pluk de bloem, laat deze drogen en haal de zaadjes eruit.

  • Stinkertjes (Tagetes): Dit zijn gele bloemetjes die ik ieder jaar zaai tussen mijn tomaten. Ze geven een heftige geur af, waardoor vijanden van de tomaten op een afstandje blijven. Daarnaast zijn de bloemen nu te oogsten en de zaadjes te winnen.

  • Diverse kruiden zoals bijvoorbeeld basilicum: Basilicum maakt bloemen aan, deze witte blaadjes vallen van de bloemen af en er blijven kleine zaadhuisjes over. Pluk deze bloemen laat ze drogen en schud de kleine zwarte zaadjes eruit.

  • Zonnebloemen: De kop van de zonnebloem heeft inmiddels zijn mooie gele of rode blaadjes laten vallen. In de kop blijven nu allemaal kleine zonnebloempitten over. Zelf laat ik deze koppen gewoon in de tuin voor de vogels. Je kunt de koppen ook oogsten en de zaadjes eruit halen door met je duim voorzichtig over de kop heen te gaan.

Je kunt dus alweer lekker op tijd beginnen aan je moestuin voor aankomend jaar. Veel plezier!

Groetjes,

Floors moestuin

Lees ook: Mijn herfstmoestuin 
 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin