Blog
De eetbare tamme kastanjes in een mand in de moestuin
10-10-19

Herfst in de moestuin

Geschreven door: Floors Moestuin

Helaas is de herfst alweer aangebroken. Dit is niet alleen officieel zo, maar zo voelt het ook echt. Het is koud en nat en de vruchtgewassen zijn ook wel aan hun einde. Ondanks dat, betekent het niet dat het gedaan is met het seizoen. Er is zeker nog wel wat te oogsten als je ook herfstige gewassen hebt gezaaid, zoals boerenkool, andijvie, palmkool en andere kolen. Ook de sla zal gewoon blijven staan totdat het gaat vriezen. Dan is het echt gedaan, maar daar zijn we nog lang niet gelukkig.

Hieronder vind je nog een aantal handige klusjes en tips over wat je nu kunt doen in de (moes)tuin.

Te doen in oktober:

  • Deze periode is ideaal om de beestjes een beetje te helpen, zodat ze rustig hun winterslaap in kunnen gaan. Verzamel bladeren en oude takken van de straat en maak een lekker rommelig plekje. Laat de bladeren in de tuin verder ook gewoon liggen als ze jou niet in de weg liggen. Hierdoor help je ook de beestjes onder de grond weer een handje.
  • Deze periode is super om knoflook te gaan planten. Rond de maanden juli volgend jaar kun je de tenen dan oogsten, die dan inmiddels hele bollen knoflook geworden zijn. Kies altijd pootknoflook, want deze zullen meer opbrengst leveren. De teentjes uit de supermarkt kun je natuurlijk ook gebruiken, maar deze zullen een stuk kleiner blijven.

  • Het gaat waarschijnlijk niet hard vriezen, maar houd het weer wel in de gaten. Komt de temperatuur nou dicht bij de 5 graden dan zal je merken dat er veel plantjes in zakken en doodgaan.
  • Heb je nog prei groeien in de tuin, dan kun je deze nog aanaarden. Je maakt dan een hoopje grond rondom de onderkant van de prei. Doordat er geen licht bij de onderkant komt, kleurt deze wit. De smaak van dit onderste gedeelte wordt hierdoor wat zoeter en zachter. Zelf vind ik dat erg lekker!

  • Op de bedden waar nu niks meer gebeurt, kun je al wat extra bladeren strooien. Zo bedek je de bodem en help je het bodemleven op deze plekken weer herstellen.
  • Oogst alle vruchtgroenten in de tuin. Pompoenen, bieten en wortels kun je oogsten en lang bewaren. Hangen er nog tomaten in de moestuin, dan is het ook hoogste tijd om deze van de planten af te halen. Zijn er een aantal nog niet roodgekleurd, dan is dat niet erg. Leg ze lekker binnen op een warm plekje waar ze nog wat na kunnen rijpen. Als je er een rijpe tomaat naast legt, komt dit helemaal in orde.

Hopelijk heb je wat aan mijn lijstje en je kan het natuurlijk altijd uitbreiden. Geniet vooral nog lekker van de tuin, doe alles op je gemakje en maak er vooral geen ‘moeten’ van!

Groetjes,

Floor


Lees ook: Pepers kweken: zó doe je dat!

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten
Deel dit met jouw netwerk!
Reacties (0)
Je bent niet ingelogd. Om te kunnen reageren moet je inloggen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.