BLOG
floor-header-herfst-in-de-moestuin
8 nov. 2016

Herfst in de moestuin!

In de tuin wordt het bij mij steeds leger en leger. Maar aan de andere kant wordt het ook weer voller, haha. Alle bomen die in mijn moestuin staan, laten hun blad vallen, waardoor de hele bodem is bedekt met blad. Er staan behoorlijk wat bomen rondom mijn moestuin, dus als ik er niks aan doe, kan ik mijn gezaaide veldsla, kroppen andijvie en venkel niet meer vinden.

 

 

Ik ruim de (uit de bomen gevallen) bladeren iedere week op. Ik gooi dit blad niet weg, maar verzamel het op één plek. Deze doe ik in een hele grote ovalen korf, waarin alle beestjes kunnen overwinteren. Je kunt het blad ook bewaren voor bladcompost, maar zorg dan wel dat er niks anders tussenzit dan blad. Er mogen dan dus geen bolsters van tamme kastanjes bij zitten, zoals bij mij het geval is. Het is heel veel werk om al deze bolsters tussen de bladmassa uit te vissen, dus dat ga ik niet doen. Laat jij alles liggen? Dit is natuurlijk ook een optie en ik moet zeggen dat ik dit het eerste jaar ook heb gedaan. Ik merkte alleen wel dat er veel groen ontstond in mijn tuin dat ik er niet wilde hebben. Doordat ik de bladeren verplaats naar een andere plek waar ook de beestjes lekker hun plekje kunnen vinden, ben ik blij en zijn de beestjes blij :).

 

 

Er staat gelukkig nog wel voldoende in de moestuin waar lekker van gegeten kan worden. En gelukkig zal de moestuin ook niet helemaal leeg zijn aan het einde van het jaar. Ik heb namelijk boerenkool staan. Boerenkool is te oogsten nadat er vorst overheen is gegaan. In Nederland kan het nog even duren voordat het überhaupt gevroren heeft, dus deze mooie groene gigantische “struiken” staan er nog wel even.

 

 

Naast de boerenkool heb ik nog 2 rijen pastinaken, bieten, winterwortels, venkel, schorseneren, andijvie, radicchio, veldsla, bleekselderij, Nieuw-Zeelandse spinazie (zolang het niet vriest, kan ik hiervan lekker blijven plukken) en zelfs nog wat verdwaalde bloemen van de Oost-Indische kers staan! Hier aan de kust (Den Haag) zal het minder snel vriezen, dus ik denk dat ik alles nog lekker even in de grond laat zitten. En deze groenten zal ik rustig één voor één oogsten. Dat is dus het voordeel van de wortel/knolgroenten. Door de kou groeien ze niet meer door maar vergaan ook niet, zolang je ze met wortel in de grond laat zitten: ideaal dus.

 

 

Ondanks dat het bijna winter is en de tuin steeds kaler en minder groen wordt, geniet ik er nog steeds iedere keer van als ik erdoorheen loop! Ik moet zeggen nu dat de dagen veel natter en kouder worden, het zelfs nog lekkerder is om in de tuin bezig te zijn. Dikke trui, regenjas, dikke sokken met laarzen aan en hoppa gewoon de tuin in. Juist dan, als je binnenkomt en een lekkere warme kop koffie neemt, geniet je nog meer!

 

Hoe staat het ervoor in jouw moestuin? Ben je ook alles al winterklaar aan het maken, of doe je er juist niks mee en laat je het lekker gebeuren?

 

 

Groetjes,

 

Floor – Floors Moestuin

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin