BLOG
hagen
4 nov. 2017

Welke haag kies jij?

Het is nu de ideale tijd om een nieuwe haag aan te planten. Haagplanten zijn met ‘kale wortel’ te koop en dat is een stuk goedkoper dan uit een pot. Al een aantal keer kreeg ik van mensen in mijn omgeving de vraag welke haag ik hen zou adviseren. Nu hangt dat helemaal af van je formaat tuin en het doel dat je ermee wilt bereiken. Als het gaat om het kiezen van een haag, moet je jezelf eerst een aantal belangrijke vragen stellen. Wil je een wintergroene haag of niet? Wil je een haag die niet veel onderhoud vergt of vind je een paar keer per jaar snoeien niet erg? Wat wil je eraan uitgeven? En welke sfeer wil je bereiken?

Groenblijvende hagen

Geen inkijk in de winter en mooi groen blad waar de sneeuw op valt door groenblijvende hagen. Het kan. Er zijn wintergroene soorten genoeg. Ik noem er een paar die bij mij in de tuin staan.

Liguster

Hagen die de naam Liguster (Ligustrum) dragen, hebben een heel mooi fijn blad. Het lijkt wel iets op dat van de buxus, maar dan iets groter. Door het lichtgroene blad heeft deze haag een vriendelijke uitstraling. De haag groeit snel, is goed in vorm te snoeien en is betaalbaar! In strenge winters kunnen Ligusters wel hun blad verliezen, maar dan groeien ze in het voorjaar wel gewoon weer aan.

Taxus

Kies voor een taxus als je voor hele strakke hagen gaat. De takken van deze haag lijken wat op kersttakken. Ze hebben een mooie donkere kleur groen. De haag is wel wat duurder, maar groeit lekker langzaam, dus dat betekent weer dat je minder hoeft te snoeien. Bovendien is het snoeiafval van de taxus niet vervelend om op te ruimen. Maar let wel op! De rode besjes van deze plant zijn giftig voor kinderen. Nu hebben wij onze kids gewoon geleerd nooit (maar dan ook nooit) deze besjes op te eten, maar heb je kleine kinderen en geen zin om daar op te letten, kies dan een andere haag.

Laurier

De Laurier (Prunus laurocerasus) is een wintergroene struik die veelal voor hoge hagen wordt gebruikt. Niet handig voor in een voortuin dus. Hij groeit enorm snel en je moet hem zeker tweemaal per jaar snoeien. Het blad glimt mij iets te veel en lijkt dan haast niet echt. Er zijn echter Laurier soorten die minder snel groeien en die ik veel mooier vind. De Portugese Laurier bijvoorbeeld (Prunus lusitanica 'Angustifolia'). Deze heeft een fijner blad dan de ‘gewone’ Laurier en is toch een sterke en frisse groenblijvende haag. Wij snoeien deze maar één keer per jaar en kunnen daardoor zelfs zo nu en dan genieten van prachtige witte bloemen.

De Struikklimop

De struikklimop (Hedera helix 'Arborescens') is geschikt als een lage haag en goed in blokvorm te snoeien. Doe je dat op het juiste tijdstip (in het voorjaar en dus niet in de zomer!), dan krijg je een fantastische bloei in oktober. Deze bloemen zijn op dat tijdstip nog een van de weinige bronnen van stuifmeel voor insecten. Die zitten er dan ook in overvloed op.

Bladverliezende hagen

Beukenhaag of haagbeuk

Deze twee hagen lijken nogal op elkaar en zijn beide mooi in vorm te snoeien. Dat moet wel twee keer per jaar: een keer vóór de langste dag en een keer in de herfst. Zo ga je dan met een mooie strakke haag de winter in. Het grote verschil tussen beide is dat de Beukenhaag (Fagus sylvatica) het dorre blad vasthoudt tot aan de lente. Deze haag heeft een wat glanzender blad en is iets kritischer op de grond waarin hij staat. De Haagbeuk (Carpinus betulus) is een makkelijker plant, maar die laat dan wel weer al zijn blad vallen en gaat echt kaal de winter in. Het is net wat je mooi vindt. Maar let dus wel op welke soort je koopt!

Veldesdoorn of Spaanse Aak

De Veldesdoorn of Spaanse Aak (Acer campestre) is een hele mooie haagplant die goed in vorm te snoeien is. Het is een wat ‘lossere’ haag die in de winter al zijn blad verliest.Twee keer snoeien is ook hier echt nodig, want hij groeit snel én rommelig als je het niet bijhoudt. Een haag die naar mijn mening eerder past bij een oude boerderij dan bij een nieuwbouw huis.

Deze haag lijkt op de Meidoorn (Crataegus monogyna) trouwens, ook erg geschikt als haag. Maar zelf zou ik deze nooit (meer) aanplanten gezien de extreem nare doorns. Geweldig voor vogels om in te nestelen, maar een crime om te snoeien (en dat soms wel drie keer per jaar!).

Hagen nu planten

Plant je nieuwe haag in de herfst of de winter, zolang het niet vriest. De plant kan zich settelen en in het voorjaar fris van start gaan. Verbeter je grond en gebruik hiervoor een paar zakken nieuwe grond die je door de oude grond heen schept. Geef goed water als je ze er net ingezet hebt. Zeker als het een droge periode is af en toe opnieuw bijgieten. En dan in het voorjaar voor het eerst bijmesten.

Succes, Esther

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border