BLOG
moestuin
28 jun. 2018

Genieten in de moestuin

Wat is het druk in de tuin. Door de droogte (ik begreep dat er weer een nieuw weer-record is, de maand juni is sinds 1917 niet zo droog geweest) moeten we elke dag wel een deel van de tuin water geven. Tegelijkertijd valt er heel veel te oogsten. En zoals ik wel vaker zeg (of schrijf); oogst verdwijnt niet vanzelf in de vriezer of in pot, het moet worden gewassen, gesneden, geblancheerd, verpakt, etc..

Actielijstje moestuin

Daar waar water is gegeven tiert het onkruid welig. Daar waar is geoogst komen de eerste lege plekken in de tuin. En dus moet er worden gewied. En er kan weer van alles worden gezaaid (late koolsoorten maar ook nog worteltjes en bietjes, sla en andijvie, knolvenkel en sperziebonen, etc., etc.).

De tomaten moeten worden gediefd en opgebonden. De courgettes moeten worden ingevroren. De leifruitbomen moeten worden gesnoeid. De laatste aalbessen kunnen worden geoogst. De planten in pot moeten worden gevoed en water krijgen. Het onkruid tussen de rijen uien moet worden verwijderd zodat de uien nog even goed kunnen groeien voor ze gaan afsterven. De nieuwe zaaisels kunnen worden verspeend. De bietjes kunnen worden geoogst, gekookt, geraspt en ingevroren. We kunnen stekken van aardbeien nemen, en de rest van de uitlopers moeten worden weggeknipt. En zo zijn er nog wel 100 dingen die ik kan opnoemen.

Er is zoveel te doen dat we voor elke dag in de tuin plannen maken maar er nooit aan toe komen, simpelweg omdat er zoveel andere klusjes tussen komen.

Gardener’s World

Maar toen zag ik afgelopen vrijdag Gardener’s World, naar mijn mening nog steeds het beste tuinprogramma op tv. Het wordt elke vrijdagavond uitgezonden op bbc2, op zondagochtend herhaald, en de afleveringen zijn ook via youtube terug te kijken. In de aflevering van afgelopen vrijdag liep presentator Monty Don, samen met zijn 2 honden Nigel en Nell, door zijn tuin. De rozen en de papavers bloeiden. En er floot een merel op de achtergrond.

En Monty bracht me even terug naar waar het om gaat, met deze woorden:

“Don’t hurry. Stretch out, and enjoy your garden at it’s finest”.

En dat is het. Natuurlijk is het druk in de tuin. Maar kies elke dag een half uurtje of desnoods 10 minuten om even door je tuin te lopen en te genieten van alles wat er groeit en bloeit en zoemt. Want de tuin is nu op haar groenst, volst en mooist. Let even niet op het onkruid tussen de tegels, op de omgevallen papaver, of op de frambozen die moeten worden opgebonden. Maar let even op de hommel in de Salvia-bloem, het felgroen van verse sla en andijvie, de groeiende appeltjes aan de boom, de bloeiende afrikaantjes. Etc..

Genieten in de tuin

Om te illustreren wat ik bedoel wat foto’s die ik maakte toen ik mijn rondje “enjoy your garden at it´s finest” maakte in onze tuin:

Verhoogde moestuinbak

Een goed gevulde verhoogde bak; met een courgetteplant, bloeiende goudsbloemen, paarse melde, een spontane zaailing van Amaranthus Hopi Red Dye, andijvie, bietjes en een tomatenplant. Overvol….

Terras in de volkstuin

Ons terrasje in de volkstuin. Het was ooit groot genoeg, maar nu te klein, met dank aan de grote hoeveelheid potten. Uit de zon door een oude verweerde parasol, beschut tussen kas en een rij stoksperziebonen in. Hier lunchen we, rusten we even uit, maar hier zit ik ook als ik iets zaai of verspeen, of in dit geval iets stek. En na een dag in de tuin zitten we hier om nog even wat te drinken en te kijken naar wat we in de tuin hebben gedaan.

Stokbonen

De stokbonen groeien goed; deze stoksperzieboon Carminat met paarse stengels, donkergroen blad, lilapaarse bloempjes en (binnenkort) donkerpaarse bonen heeft de maximale hoogte al bereikt en zit vol met bloemknoppen.

In de kas

In de kas groeit alles goed, mede dankzij alle warme en zonnige dagen die we hebben gehad. En het is altijd weer een feest om alle bijzondere vormen en kleuren van nieuwe rassen van tomaten, paprika’s, pepers en aubergines te ontdekken. Nu de smaak nog, maar het rijpen duurt nog een paar weken. Op de foto zie je de onrijpe tomaten van het ras Piprakujuline Tribuline.

Oogsten

Een foto van wat oogst dat mee naar huis gaat; sla, de laatste aalbessen, en juist de eerste blauwe bessen en kruisbessen. En verder paarse worteltjes, oranje Parijse worteltjes, een komkommer, en vooral heel veel courgettes.

Zonnebloemen

En dan nog één foto, van de zonnebloemen (Helianthus annuus Magic Orange). En na dit korte rondje door onze tuin hebben we weer energie opgedaan. En dat is nodig. Want Monty Don had gelijk: het is belangrijk om elke dag even te genieten van je tuin, en dat geldt eigenlijk voor altijd en elke dag, maar juist nu de zomer net is begonnen een beetje extra. En dan kunnen we nu weer aan het werk; want er moet wel water worden gegeven zo lang er nog steeds geen druppel regen valt :-) .

Moestuingroetjes,

Diana

Lees ook: Peulgewassen op tijd plukken en verwerken

moestuin-cta

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin