Blog
14-12-18

Frambozen snoeien

Geschreven door: Diana's mooie moestuin

We zijn een paar jaar ‘framboosloos’ geweest (door ziekte in de toenmalige struiken en een daarbij behorende slechte opbrengst van kleine en aangevreten vruchtjes). Maar we vinden ze zo lekker!! En daarom hebben we vorige winter 3 nieuwe frambozenstruikjes gekocht. Een andere standplaats en andere rassen. En ze doen het goed! We hebben dit jaar al flink van de jonge struiken kunnen oogsten, en deze rassen geven heerlijke grote vruchten. Zonder levende have erin, en dat vind ik ook belangrijk :-)

Frambozen groeien best snel (ik zal het woord woekeren niet gebruiken maar daar kun je het zeker wel mee vergelijken :-) . We hebben 2 zomerframbozen en 1 herfstframboos gekocht (voor wie er interesse in heeft; we hebben gekozen voor de rassen Tulameen, Cascade Delight en Himbo Top).

Het verschil tussen die 2 soorten is zo simpel als de naam al aangeeft: zomerframbozen oogst je in de zomer en herfstframbozen oogst je in de herfst. En dat betekent dat er zelfs gisteren (toch half december) nog wat allerlaatste frambozen aan de struik hingen.

Frambozen kun je in principe na de oogst snoeien maar het kan ook de hele rustperiode nog (in de winter dus). Frambozen dragen volgend jaar vrucht op het hout dat dit jaar is gevormd. En als je dat eenmaal weet is het makkelijk om te snoeien. Eigenlijk is het een beetje vergelijkbaar met een braam: je knipt alle takken waar dit jaar frambozen aan zaten tot op de grond weg. En de nieuwe takken van afgelopen zomer bind je op voor de oogst van volgend jaar.

Het grote verschil tussen een braam en een framboos is dat een braam op zijn plaats blijft (tenzij je toestaat dat uitlopers zich aan de grond vast hechten) en dat een framboos gaat ‘wandelen’: nieuwe takken van frambozen kunnen wel meer dan een meter bij de originele eerste tak vandaan boven de grond komen. Als je dat elk jaar toestaat wordt ze uiteindelijk een ondoordringbare en metersdikke haag waar je op een gegeven moment niet meer bij kunt komen en waar geen overzicht meer over is. En dat kost veel ruimte en levert weinig opbrengst op. Oftewel, en dat is best een belangrijke tip; Houd een framboos in toom!

Zo zagen de 3 struikjes (en een stekje ervan) er afgelopen maart net na het planten uit:

Het lijkt iel en klein en kwetsbaar. Maar niets is minder waar: een framboos zou geen framboos zijn als ze niet 5 maanden later zo zou zijn gegroeid:

Zo snel gaat dat dus met frambozen (onder de juiste omstandigheden van voldoende voeding en een zonnig plekje).

Op deze foto zie je dat één zo’n jonge tak al flink wat frambozen draagt:

En nu is het dus bijna winter. En tijd om te snoeien: de oogst is voorbij en de struiken laten hun blad vallen en gaan de winterrust in. Zo zien de planten er nu uit, en ik kan nu wat makkelijker zien wat oud en nieuw is en wat dus weg kan en wat moet blijven. En ik kan er ook wat makkelijker bij:

Ik zoek eerst de takken op die dit jaar vrucht hebben gedragen (makkelijk te herkennen aan de verdroogde resten van vruchtbodems, etc. zoals je die ook op de foto kunt zien). Die takken knip ik tot op de grond weg. De takken die overblijven zijn de vruchtdragende takken voor volgend jaar. Ik houd maximaal 10 takken per strekkende meter aan (anders worden het teveel takken op te weinig plaats met dus minder opbrengst). En ik kies takken die zo dicht mogelijk in de rij staan. Takken die ver buiten de rij staan steek ik af en graaf ik uit (en geef die als frambozenstek aan tuinburen en -vrienden). En takken die te dicht bij elkaar staan knip ik ook tot op de grond af.

En zo ziet het er dan uiteindelijk uit:

Een redelijk nette/rechte rij frambozen. De takken heb ik verticaal opgebonden aan het draad (zodat ze niet omwaaien, omvallen, etc.). En ook omdat we hopen dat de takken in 2019 zwaar van de grote hoeveelheid heerlijke frambozen zijn en die steun dus hard nodig hebben.

Mocht je overwegen om een frambozenstruik te kopen bedenk dan dus dat ze best wat ruimte inneemt en een goede verzorging/snoei nodig heeft. Maar dan heb je ook wat want goede frambozen uit eigen tuin zijn onovertroffen lekker!

Groetjes,

Diana

moestuin-cta

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten
Deel dit met jouw netwerk!
Reacties (2)
Je bent niet ingelogd. Om te kunnen reageren moet je inloggen.

Koos knol | 16-12-18

mijnpokon_wit_groen
Ha Diana, dank je voor je heldere uitleg. Maar in het begin noem je zomer -en herfst frambozen, daarna beschrijf je het snoeien van de zomer framboos. over het snoeien van de herfst framboos schrijf je echter niet; die laatste snoei je niet zoals de zomer framboos. Bij de herfst framboos worden alle takken weggesnoeid, zover ik weet, omdat de herfst framboos vrucht draagt op alle nieuwe takken die in het voorjaar uitlopen.

Diana's Mooie Moestuin | 17-12-18

mijnpokon_wit_groen
Hallo Kool, Dankjewel voor je reactie! Op de 4e foto zie je 3 frambozenstruiken, de linkse is de herfstframboos. De 2 rechtse frambozenstruiken zijn zomerframbozen en die had ik afgelopen herfst kunnen snoeien maar ik heb ervoor gekozen om ze tegelijk met de herfstframboos links te snoeien (vorig week dus). Wij snoeiden dus zomer- en herfstframbozen tegelijkertijd en op dezelfde manier, waarbij we de takken die frambozen hebben gedragen tot op de grond terug snoeien en ongeveer 10 nieuwe takken per strekkende meter hebben aangehouden voor volgend jaar. Ik lees op sommige websites ook wel dat je bij herfstframbozen alle takken (ook de nieuwe die nog geen vrucht hebben gedragen) tot op de grond weg snoeit (omdat ze volgend jaar genoeg tijd hebben om weer helemaal van voor af aan te beginnen). Maar waarom zouden we dat eigenlijk doen? Het zijn de nieuwe scheuten die volgend jaar oogst geven, dus wil ik er zoveel mogelijk van houden, en ik wil de beste en sterkste takken houden. Ik las deze tekst op de website van www.fruitbomen.net en met die mening van een professionele kweker in gedachten hebben we gesnoeid: "Een herfstframboos geeft laat vrucht en heeft daardoor tijd om nieuwe takken te vormen voordat hij gaat bloeien, en dus vrucht gaat dragen. Hierdoor geeft de herfstframboos vrucht op eenjarig hout en kunt u eigenlijk niets fout snoeien. Alle takken kunnen weggesnoeid worden, en alsnog geeft hij het volgende jaar vrucht. Het beste is dus om na de pluk de takken die gedragen hebben weg te snoeien, samen met alle dunne en slechte nieuwe takken. De dikke en goed gevormde nieuwe takken kun je laten staan, en die zullen het volgende jaar de basis van de plant vormen. In principe zijn bij de herfstframboos veel methoden goed, omdat hij erg makkelijk is. Wel is het belangrijk om altijd een minimum van 15cm. takken boven de grond te houden. Dit is de plant zijn bescherming in de winter. Ik hoop dat het zo duidelijk is waarom wij zomerframbozen op dezelfde manier snoeien als herfstframbozen. groetjes, Diana
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.