Blog
Floor Korte moestuin
27 dec. 2015

Even voorstellen

Wat ontzettend leuk dat jullie een kijkje nemen op de nieuwe blog van Pokon. Ik ben Floor en ik ga in het moestuin seizoen van 2016 voor jullie 2 keer in de maand een leuk moestuin bericht schrijven. Deze berichten zullen uiteenlopend zijn van handige moestuin tips, leuke moestuin weetjes en zaai-oogst planningen. Het wordt vooral omschreven hoe ik het zou aanpakken, ik zeg niet dat dit de beste methode is maar zo werkt het wel bij mij, dus eens op een andere manier proberen kan dan toch geen kwaad? Van elkaar kunnen we alleen maar heel veel leren zeg ik altijd maar.

Moestuinieren is echt niet meer suf of stom, het is echt een trend geworden. Weten waar je eten vandaan komt, en vooral wat ermee is gebeurd is echt iets waar heel veel mensen zich steeds meer druk om maken. Het zelf verbouwen van jou groente, fruit of kruiden is dan een super goede manier om precies te zien dat je er helemaal niet zoveel aan hoeft te doen om een lekkere wortel te kunnen eten. Er is vooral veel geduld voor nodig, niet opgeven maar gewoon even wachten.

Floors Moestuin 2014 - 8m2 en Floors Moestuin - 35m2:

 

Floors moestuin.jpg

Mijn moestuin is niet groot, ik ben zelf begonnen met een mini stukje en dit groeit ieder jaar een stukje uit. In 2013 startte ik buiten in de tuin bij mijn ouders, op een klein stukje grond, tussen de japanse wijnbes. Hier plantte ik 3 tomaten uit en heb gewacht wat er zou gebeuren. De planten werden steeds groter en kregen aan de zijtakken steeds meer gele kleine bloemetjes, waar later de cherrytomaatjes aan groeide. Helaas was het al erg laat in het jaar waardoor het te koud werd buiten en dus de tomaatjes nooit meer rood zijn gekleurd. Maar wat een mooie planten zijn het toch die tomaten, deze behoren nu dan ook tot een van mijn favorieten in de moestuin! Het geeft tussen al het groen dat kleine beetje kleur in het hoogseizoen, super mooi is dat.

Het jaar erna, 2014, is het een echt tuintje geworden, zo’n 8 m2. Super trots was ik erop en heb dan ook veel verbouwd dat jaar, niet heel grootschalig maar mijn oogst was top, er is niet veel mis gegaan. Ik kreeg echt de smaak te pakken want in 2015, afgelopen jaar, is de tuin uitgebreid naar 35m2. De tuin ligt in het bos waar veel bomen staan, ontzettend mooie plek maar ook wel erg nadelig achteraf gezien. De bomen trekken veel voeding weg waardoor de zaailingen het toch wat moeilijker hebben om de voeding voor zichzelf te houden. Maar ook afgelopen jaar heb ik ontzettend veel oogst gehad en met heel veel plezier in de tuin gewerkt.

 

Maar Floorsmoestuin is Floorsmoestuin niet als er dit jaar geen verandering in de tuin zou plaatsvinden. Raad eens, de tuin wordt weer een stukje groter, ik ga nu naar 90m2. Dat wordt toch echt wel wat meer aanpoten maar dat vind ik helemaal niet erg. Mijn moestuin is mijn ontspanning en af en toe een workout tussendoor is dan ook niet verkeerd :)

Een leuke eerste tip: Het hoeft niet altijd groot schalig, klein schalig beginnen is zeker een aanrader. Rustig aan beginnen, leren geduld te hebben en als je de smaak te pakken hebt dan breidt je het uit naar een groter stuk!

Profiel Floors Moestuin

Naam: Floor Korte

Leeftijd: 26 jaar

Wanneer ben je de moestuin gestart: Ik ben gestart met mijn moestuin in 2013, dit begon met 3 tomaten plantjes die ik van mijn zus had gekregen, zij had er een paar in de vensterbank staan, maar ze werden zo groot dat ze ervan afwilde. Ik zei “kom maar door met die plantjes, ik verzorg ze wel”. Ik heb deze plantjes bij mijn ouders in de tuin uitgeplant en gewoon gewacht wat er gebeurde. Helaas niet heel veel want achteraf gezien had ik de plantjes beter in mei al buiten kunnen planten in plaats van september. Daar kwamen dus nooit meer tomaten aan. Hier leer je zo ontzettend veel van, gewoon proberen en falen!

Grootte van de moestuin: Mijn moestuin is de afgelopen jaren steeds groter geworden, ik ben nu uitgekomen op een afmeting van ca. 90m2. Wie weet groeit dit volgend seizoen wel weer een stukje!

Lievelings groente/fruit uit de moestuin: Radijsjes, aardbeien en tomaten. Misschien ligt het aan de kleur, rood, maar deze 3 zijn afzonderlijk zo lekker van smaak. Ook hebben ze allemaal een hele andere manier van telen. De ene als een knolletje de andere als een vrucht aan een plant dicht bij de aarde of hangend aan de plant in de open lucht! Alle 3 een hele andere gebruiksaanwijzing dus. Wat ik heel erg leuk vind :)

Moestuindoel: Mijn uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk vers te kunnen eten uit de moestuin, de afmeting van de tuin maakt echt niet uit. Als je goed zaait en een slim moestuinplan maakt kan je ook met 10m2 een hele berg oogsten aan het eind van het seizoen! Moestuinieren is gewoon heel erg leuk en voor mij ook echt een berg ontspanning, even weg van de dagelijkse drukte!

Moestuinblog: www.floorsmoestuin.nl

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin