BLOG
paarse-bloem-floor
27 apr. 2016

Eetbare bloemen in de moestuin

Je ziet ze steeds meer eetbare bloemen, terwijl ze er altijd al zijn geweest. Hoe kan dat nou dat nu ineens de bloemen zo populair zijn?! Ik denk dat het komt omdat mensen veel bewuster bezig zijn met eten. Waar komt het vandaan en wat is er eigenlijk nog meer te eten uit de natuur. Je ziet dat restaurants al heel lang borden serveren met mooie bloemen erop maar nu zijn het ook de mensen thuis die dit doen. Ik zeg vooral blijven doen want hoe meer bloemen hoe meer bijen en andere beestjes!

 

Bloemen zijn echt top in de tuin. Je kan eigenlijk niet zonder bloemen in de tuin. Het trekt namelijk allerlei insecten naar je tuin die al jouw vruchtbloemen komen bevruchten. Als deze beestjes er niet zijn, dan ook geen tomaten, bonen en erwtjes. Zet daarom ook gewoon wat extra bloemen in de tuin, het is ook nog eens heel kleurrijk zo tussen al het groen.

 

Een kleine tip: als je bloemen plukt als ze al wat langer aan de plant zitten, kunnen ze wat flauwig smaken. Pluk ze dus als ze nog klein zijn dan zitten ze boordevol smaak :)

 

Hieronder een klein lijstje met welke bloemen je onder andere kan eten, er zijn er nog heel veel meer. Maar dit is een selectie die je ook vaak vindt in combinatie met de moestuin:

 

- Gele bloem van de koolzaad bloem
- Bloem van de Pronkboon

  

- Bloem van de suiker en doperwt
- Bloem van de Rucola
- Bloem van de Courgette
- Bloem van de schorseneren

 - Oost Indische kers
- Bloem van de Rode klaver zuring
- Bloem van de rozemarijn
- Bloem van de bieslook


 - Komkommerkruid (Borage)
- Lavendel
- Zonnenbloem

 

Wat je vaak merkt is dat de bloem best een pittige smaak heeft, voeg dus niet al te veel toe aan een salade, anders is het een beetje een overkill. Als garnering is het altijd leuk om wat extra te gebruiken.

 

Dit zijn bloemen waar je het misschien minder snel van verwacht dat je ze kan eten. Maar het is toch echt zo. Sommige plantjes kan je uiteraard ook bij het tuincentrum kopen, zoals bijvoorbeeld viooltjes. Vraag wel eerst even na of die wel eetbaar zijn of zoek het ras even op.

 

> Eetbare viooltjes
> Madeliefjes
> Klaprozen
> Rozen
> Daglelie
> Paardenbloem
> Stokroos
> Witte en paarse dovenetel
> Dahlia
> Anjer
> Vlijtige liesjes

 

Heb je altijd snel last van hooikoorts? Eet dan geen bloemen, het kan zijn dat je door deze bloemen alleen maar meer last krijgt, wat eigenlijk ook heel erg logisch klinkt :)

 

Heb je nog andere bloemen die je toevallig weet die eetbaar zijn?! Deel je deze met mij! Plaats hieronder een reactie en wij kunnen allemaal zien welke bloem wij ook eens moeten proberen .

 

Groetjes,

 

Floor - Floors Moestuin

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin