BLOG
bananenplant
3 aug. 2018

Ideaal weer voor de bananenplant

Wat is het toch genieten de laatste maanden zeg! En zo ook voor de bananen. Dit uitzonderlijke weer heb ik zelf nog nooit meegemaakt binnen Nederland. Warmte en droogte records verbroken, althans in Limburg. Ik woon nu al een dik jaar in Maastricht en dit scheelt met de rest van Nederland wel een Jas!

Temperaturen

Nu wonende in het zuiden heb ik mijn binnenplaatsje/tuin op een ideale zuidwesten positie in de luwte. Het heeft een compleet betegelde vloer waar de bananen in potten op staan. Dit is een ideale warmtevanger! De nacht- en dag temperaturen liggen vaak ook iets hoger dan wat voorspeld wordt in het nieuws.

Dit betekent voor de laatste maanden dat de temperatuur s ‘nachts rond de 20+ graden ligt en overdag rond de 26 graden. Met als laatste weken van25+ s ‘nachts en 30 + overdag. Dit ken je toch alleen vanuit de tropen!? Met goede voeding en water staan deze bananen op een koningspositie hier in Nederland. En dit is ook goed te zien!

Het bijzondere weer van de laatste maanden heeft de bananenplanten meer dan goed gedaan. Ze krijgen regelmatig water en voedsel in een ideale omgeving. Als er volgend jaar weer zo’n zomer komt? Zal dan 2 jaar voldoende zijn i.p.v. 3,5 jaar voor eet rijpe bananen?

Pokon versus Bonne

Op dit moment heb ik nog 2 bananenplanten staan. De ‘Pokon Banaan’ en de ‘Bonne Banaan’. De rest is verkocht of vergeven. De verkoop ging eigenlijk prima en ik heb zelfs mijn laatste grote plant voor mijn huis verkocht. Deze staat nu in een lunchzaak aan 1 van de hoofdstraten van Maastricht. Leuk dat ik deze nog kan opzoeken!

De 2 die hier nog staan lopen exact gelijk aan elkaar! En het is ook een soort van nieuwsgierigheid geworden welke van de 2 bananen sneller groeit en op welke voeding dit dan gebeurt. De verdere verzorging is hetzelfde.

Verschillen en overeenkomsten

Het is leuk om te zien welke sneller groeit en dat is op dit moment de Pokon banaan moet ik eerlijk toegeven. Het verschil zit hem in de stam, bladgrootte en totale lengte. Hierin loopt de Pokon bananenplant iets voor. Waar ze verder gelijk in zijn:

  • symmetrisch exact hetzelfde
  • lopen gelijk in het geven van nieuw blad
  • positie is ook identiek.

Dit vond ik een leuke ontdekking!

Maten van de bananenplanten

April / mei 2018 (moment van scheiden)
Lengte stam: 53 cm
Omtrek stam: 27 cm
Blad: 60 x 30 cm

Juli / Augustus 2018
Lengte Stam: 105 cm
Omtrek stam: 38 cm
Blad: 100 x 53 cm

De totale lengte van de plant is nu al meer dan 2 meter, dit is exclusief pot. Ook heb ik de plant al een keer moeten verpotten. Na het scheiden zijn ze direct in een 26 liter pot gekomen. Maar door de snelle groei van de afgelopen maanden heb ik ze al in een 65 liter pot staan! En dat binnen een jaar? Dit had ik pas volgende lente in gedachten om te doen… Dit is dus aanzienlijk sneller dan bij mijn vorige Dwarf Cavendish. Deze bloeide uiteindelijk in een 85 liter kuip. Nu ga zien of een 65 liter voldoende is voor de bloei. Zal dit invloed hebben op de groei en eventueel aantal bananen later? We gaan het zien!

Voor nu gaan ze als een speer! En zijn de signalen super positief dat het ook dit keer gaat lukken om een mooie tros met heerlijke zoete bananen eraan te krijgen. In mijn volgende blog zal de winter al dichtbij gekomen zijn. Dit is altijd een uitdaging voor de tropische hobby! Maar voor nu nog lekker warm zomer weer!!

Tot de volgende keer,

Groeten Bonne.

Lees ook: Bananen pups opvoeden
 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten