BLOG
aardbeien
16 aug. 2017

Augustus is Aardbeienmaand

De maand augustus is echt één van de heerlijkste oogstmaanden in de moestuin. Het is mooi weer, er valt af en toe een Hollands buitje en daarnaast kun je lekker genieten van de oogst die je iedere week uit de moestuin haalt. Het hele grove werk is dan nu ook wel op z’n einde gekomen, op de volgende dingen na:

  • Af en toe wat onkruid weghalen
  • De planten water geven
  • Dieven verwijderen bij de tomaten
  • Tomatenplanten toppen
  • Oogsten
  • Bijmesten van de vruchtgroenten
  • Uitgebloeide bloemen verwijderen

Kortom, dit zijn de kleine dingen waar je altijd even op let als je een rondje door de moestuin maakt. Het echte zaaiwerk zit er ook wel op. De gewassen die vaak een paar maanden nodig hebben om te groeien, zijn nu gezaaid, om ervoor te zorgen dat je alles voor de winter kunt oogsten. Dit geldt natuurlijk niet voor de wintergroenten. Je kunt wel nog bladgroenten, zoals pluksla, spinazie en winterpostelein zaaien.

Aardbeien uitplanten

Wat je nu wel heel goed kunt doen, is het uitplanten van aardbeienplanten. Heb je al aardbeienplanten in de tuin, dan heb je vast alle scheuten die de plant in juni heeft aangemaakt in aparte potjes gezet. Deze kun je nu uitplanten. De wortels zijn volgroeid en sterk genoeg om nu in de volle grond te zetten. De maand augustus is echt een supergoede maand om de aardbeien uit te planten, want zo kunnen de plantjes goed wortelen en sterk worden.

Ze zullen dit jaar geen vruchten geven, maar dit zullen ze het volgende seizoen doen. Ze maken echter wel inwendige bloemen aan en dit kun je zien aan de kleine knopjes die verschijnen. Hoe meer van deze knoppen de plant aanmaakt in deze maand, hoe meer aardbeien hij zal geven in het volgende seizoen.

Heuvel voor aardbeien

Het is heel belangrijk om eerst een soort heuvel te maken voor het uitplanten van je aardbeien. Aardbeienplanten houden namelijk wel van water, maar niet van natte voeten (water dat lang aan de wortels blijft staan, kan ervoor zorgen dat de wortels gaan schimmelen en de plant daardoor erg zwak wordt en gevoeliger wordt voor ziektes), als je de aardbeien dus wat hoger uitplant, kan het water wat makkelijker weglopen.

Aardbeien in het najaar

In de maanden november en december stopt de groei van de bloemen en ook van het blad. Je merkt dan dat er bladeren gaan afsterven. Haal deze bladeren in het voorjaar pas weg. De bladeren kunnen de aardbeienplant helpen te overleven in de wintermaanden. In het voorjaar is het wel verstandig om de bladeren weg te halen, want dan zal de grond wat sneller opwarmen en zal de plant weer sneller beginnen met het maken van nieuw blad en natuurlijk de bloemen, die later de aardbeien vormen.

Mijn conclusie is dus dat de maand augustus een topmaand is om je aardbeienplanten op een goede plek uit te planten om zo het meeste uit de plant te halen.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin