BLOG
pesto-floor
3 aug. 2016

Augustus: genieten van de oogst

Dit is echt de maand dat het grote oogst werk gaat beginnen in de moestuin. Wat je in februari maart hebt gezaaid, kan allemaal wel geoogst gaan worden, of in ieder geval geleidelijk aan. Ik heb bijvoorbeeld al bergen courgettes uit de tuin gehaald. Iedere week zitten er zo weer 3 aan de plant. Ik vind ze heerlijk en maak er heel veel lekkers van.

 

Niet alleen courgettes kunnen geoogst worden. Dit kun je ook uit je moestuin oogsten:

 

- Augurken

- Tomaten

- Bieten

- Snijbiet

- Spinazie

- Radijs

- Bonen

- Paprika’s

- Pluksla

- Venkel

- Blauwe bessen

- Japanse wijnbessen

- En een berg aan kruiden

 

Te grote vruchten

Als je ziet dat de vruchten te groot gaan worden, oogst ze dan snel. Te grote vruchten zijn een stuk minder lekker. Een hele grote courgette is grappig maar smaakt heel melig. Dat is hetzelfde met augurken. Hoe groter ze zijn als je ze oogst, hoe meer bitter ze worden. Als je nou ineens een augurk vindt die te groot geworden is, geen paniek, je kan deze heel goed gebruiken om tzatziki mee te maken. Haal wel de schil eraf want deze is super bitter en heel hard.

 

Van de oogst komt ook veel wat je niet eet, zoals blad en peulenschillen bijvoorbeeld. Je hoeft niet alles weg te doen want veel ervan is ook gewoon eetbaar. Wist je trouwens dat je met het loof van de bieten en het loof van de radijs hele lekkere dingen kan maken?

  

Radijsloof pesto maken

- radijsloof

- flink wat wilde rucola

- olijf olie

- walnoten

- Parmezaanse kaas

- zout

- peper

- 1 teentje knoflook

 

Doe alles bij elkaar in de keukenmachine en maal het allemaal fijn. Zorg dat het glad wordt, als je merkt dat het nog te dik is doe er dan gewoon wat extra olijfolie bij. Zout en peper naar eigen smaak toe te voegen. Deze pesto kan je heerlijk door een pasta doen met zalm, groene olijven en cherry tomaatjes.

 

 

Bietenloof risotto maken

- 1 ui, gesnipperd

- 1 teentje knoflook

- 2 el olijfolie

- 75 gram risottorijst per persoon

- 100 ml witte wijn

- bietenloof (stengels en blad)

- verse tijm

- 1 liter lichte groentebouillon (heet)

- 75 gram geraspte Parmezaanse kaas

- peper

 

Snijd de stengels van het bietenloof in dunne boogjes en snijd het blad in reepjes.

 

Verhit de olie in een braadpan. Bak het uitje tot het glazig worden. Doe de klein gemaakte knoflook ook in het pak. Voeg de risottorijst toe en schep goed om zodat elke korrel bedekt is met een filmpje olie en ook vol zuigt. Giet dan de witte wijn erbij en laat deze goed koken.

 

Doe de bouillon in de maatbeker bij het water en voeg beetje bij beetje het water toe. Schep na 10 minuten de stukjes bietenstengel erbij. Wacht totdat het water wat is opgenomen en doe er dan weer wat bouillon water bij. Als je twijfelt kan je gewoon proeven of de risottorijst al zacht geworden is. Als het klaar is schep je dan het bietenblad, de tijm en de kaas er door heen. Doe als laatste wat peper erover naar smaak.

 

Zo heb je 2 hele makkelijke lekkere recepten met eigenlijk iets wat je anders weg zou doen. Zo zie je maar, bijna alles in de tuin is eetbaar :).

 

Ik ben erg benieuwd hoe het bij jou in de tuin trouwens. Laat je hieronder een berichtje achter?

 

Groetjes,

 

Floor - Floors Moestuin

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin