BLOG
floor-foto-aardappelen-4
26 apr. 2018

Aardappels kweken deel 2

Het is zover: je kunt je voorgekiemde aardappelen in de grond planten. Dit wordt ook wel poten genoemd. Ik doe dit in potten en zoals je in de blog “aardappels kweken deel 1” hebt kunnen zien, heeft het heel veel voordelen. Je merkt dat de aardappeltjes die je op een koele maar lichte plek had staan nu helemaal rimpelig zijn geworden. Alle energie die in de knolletjes zat, zit nu in de wortels. De worteltjes zijn nu ongeveer 1 cm lang.

Stappenplan buiten uitplanten

Neem de speciale aardappelpot en doe hier een laag van ca. 25 cm moestuingrond in. In een pot gaat een zak van 20 liter moestuingrond. Leg 3 aardappeltjes met de uitlopers naar boven in de pot. Zorg dat er voldoende afstand zit tussen de aardappeltjes. Dek de aardappels af met een laag van ca. 10 cm en druk het voorzichtig aan. Zorg ervoor dat er een stuk vrij blijft aan de bovenkant. Zo kun je later de aardappelen aanaarden. Als het eerste loof te zien is leg je nog een laagje moestuingrond in de pot over het groen en druk je het weer voorzichtig aan. Doe dit nogmaals als je nog ruimte in de pot hebt. Dit aanaarden zorgt ervoor dat de plant in de grond wat wordt gestimuleerd. Ook aan de rand van het oppervlak van de pot groeien knollen. Deze mogen niet boven de grond komen, want dan worden ze groen en dat is niet de bedoeling.

Standplaats

Zet de potten op een lekker warm en zonnig plekje. Mocht dit in je tuin zijn, dan weet je zelf wel waar het meeste zon komt op een dag. Als je een balkon hebt en daar is wat minder zon, dan kun je de pot met de zon mee bewegen. Het is wat werk maar als je daar een routine in vindt, is het alleen maar heel erg leuk en het levert je later meer lekkere aardappeltjes op.

Water geven

De aardappelen die in een pot zitten, hebben veel water nodig. Dit is niet alleen omdat de aardappels niet bij het grondwater kunnen, maar ook omdat ze gewoon veel water nodig hebben. Als ze op een zonnige plek staan, zal het water dat in de pot zit natuurlijk ook veel sneller verdampen. Mocht je voor een aantal dagen weg zijn, zorg dan dat je maatregelen treft, zodat de potten niet te droog komen te staan. Je kunt bijvoorbeeld een plastic fles vullen met water en met de open kant in de grond steken. Zo wordt er geleidelijk water afgegeven.

Bemesting

De aardappelen in potten hebben wel wat extra mest nodig, maar doe dit gewoon als je gaat aanaarden. Zorg dan dat je bemeste moestuingrond gebruikt. Hier zit weer genoeg voeding in voor de aardappels om groot te worden. Mocht je ze op een andere manier willen bemesten, zorg er dan voor dat er genoeg kalium in de grond zit en niet te veel stikstof. Stikstof zorgt namelijk voor veel blad en dat wil je minder hebben. Kalium zorgt voor een goede knol en daar doen we het voor.

Oogsten

Het oogsten is heel erg makkelijk. Kijk af en toe hoe het ervoor staat wanneer het loof groot geworden is. Officieel is het oogsttijd als het loof geel wordt, maar dan moet je alle aardappelen in één keer oogsten. Het fijne aan een pot is dat je kunt oogsten hoeveel je wilt en wanneer je er zin in hebt. De rest laat je dan lekker zitten. De smaak van kleine aardappeltjes is hetzelfde als die van de grote knollen.

Heel veel succes allemaal met het kweken van aardappels in potten: je kunt het!

Groetjes,

Floor

Lees ook deze blog van Floor: Aardappelen kweken deel 1

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin