BLOG
prei-gekiemd
23 jan. 2017

Zaaien

Ja, natuurlijk ben ik vroeg. Ik ben eigenlijk altijd vroeg. Dat komt omdat de dagen al wat langer licht worden, omdat ik heel veel plannen heb (meer plannen dan tijd), omdat het nog zo koud is en we dus niets in de tuin zelf kunnen doen, en vooral omdat de lentekriebels beginnen.


Maar ik zal nooit zaaien wat nog niet gezaaid kan worden, ik zaai alleen wat er in mijn omstandigheden kan kiemen/groeien. Dus geen tomaten, en zeker geen courgettes of komkommers en meer van dat soort snelle kiemers en groeiers die geen vorst kunnen verdragen.


Wij hebben 2 grote voordelen. Voordeel nummer 1 is onze woonplaats, op het eiland Voorne-Putten is het door de invloed van zee in de winter gewoon minder koud dan in het noorden/oosten/zuidoosten van Nederland.


Voordeel nummer 2 is de kas, dat is weliswaar een koude kas (zonder verwarming), maar het kan er niet hagelen, sneeuwen, stormen, etc., en met mooi weer werkt het glas bijna als een vergrootglas; op een koude maar mooie, zonnige dag kan het in de koude kas makkelijk 20 graden worden. En ook al zijn de nachten koud, de warmte van overdag zorgt dat de grondtemperatuur iets warmer is dan buiten, ook al is de luchttemperatuur in de nacht buiten en in de kas ongeveer gelijk.


In mijn vorige blog schreef ik al iets over de koudekiemers, en die heb ik dus ondertussen een week of 2 geleden gezaaid; het zijn soorten die een periode van kou nodig hebben om later in meer warmte te kunnen kiemen.


Dat is wat anders dan de soorten die ik nu heb gezaaid; ik heb nu planten gezaaid die geen koude nodig hebben om te kiemen, maar die prima tegen kou kunnen en ook onder koudere omstandigheden kunnen kiemen.


Ik heb thuis gezaaid, ik had op de volkstuin kunnen zaaien, ware het niet dat het deze week nog zo koud is, en al mijn spullen (zaaitray’s, potgrond, vermiculiet, brekerzand, onderbak) nog thuis liggen. En dat komt goed uit, dan kan ik lekker thuis in de huiskamer zaaien. Maar direct na het zaaien worden de zaaisels al koeler (op een onverwarmde slaapkamer) gezet, en ze gaan over 4 dagen mee naar de tuin, en daar mogen ze in de kas uiteindelijk gaan kiemen.


Bedenk dat de combinatie van te weinig licht en nog korte dagen in combinatie met een te warme standplaats kunnen zorgen voor lange, dunne, gerekte zaailingen. Mocht je dit probleem herkennen, kijk dan even op mijn website, daar leg ik wat uitgebreider en met foto’s uit hoe dit ontstaat en hoe je het kunt voorkomen: http://www.mooiemoestuin.nl/zaailingen-te-lang-en-te-dun/.


Wat heb ik gezaaid? Alleen soorten die dus goed tegen kou kunnen.

diana-foto-1-zaaisels-eind-januari

Ik heb in een tray met grote vakken gezaaid, in potgrond die ik wat heb verluchtigd met brekerzand. En in deze tray heb ik tuinbonen gezaaid, die kunnen echt heel goed tegen kou (ik heb ze zelfs wel eens in het najaar gezaaid en overwinterd, je kunt ze trouwens ook in februari of maart gelijk buiten zaaien). Ik zaai ze graag voor omdat we hier nog wel eens last hebben van muizen maar ook van kletsnatte grond door veel regen (met het rotten van de zaden als gevolg). Ik vind het prettig om dus wat meer zekerheid te hebben bij het zaaien en de zaailingen dan later uit te planten.


Ik heb ook nog vroege spitskool, savooikool, rucola, en baby choy gezaaid, allemaal voor uitplanten in de kas, en dan kunnen we die groenten oogsten voordat in april/mei de tomaten, paprika’s, etc. in de kas uitgeplant moeten worden. En ik heb selderij en platte peterselie voorgezaaid.

diana-foto-2-zaaisels-eind-januari-afgedekt

Ik heb de zaaisels afgedekt met vermiculiet. Ik vind vermiculiet en perliet beiden erg fijn om zaaisels mee af te dekken, omdat het licht in gewicht is en licht en lucht doorlaat, het kleeft niet vast, krijgt geen algenaanslag (dat gebeurt nog wel eens als je zaaisels afdekt met zand). Vermiculiet heeft een goudgele kleur, perliet is zuiver wit.


Komende week ga ik in de kas in de vollegrond in rijtjes nog wat pluksla zaaien, en scherpzaad spinazie, en radijsjes voor onder glas. Allemaal lekkere voorjaarsgroenten uit de kas in de komende maanden!

diana-foto-3-zaaien-in-plastic-bakje

Ik heb ook nog zomerprei gezaaid, preizaden kunnen ook heel goed tegen kou. In tegenstelling tot de andere zaaisels zaai ik prei graag breedwerpig in een bakje. Ik gebruik er plastic bakjes voor van bijvoorbeeld vlees, groentepakketten, etc. (hobby tuinders zijn echt heel goed in recyclen :-) Uiteraard prik ik eerst met een hete breinaald wat gaten onderin de bak voor de afwatering. Als de zaden eenmaal zijn gekiemd (dat verwacht ik over een kleine maand) en zijn gegroeid (dan zijn we nog een maand verder en is het dus eind maart), dan plant ik de kluit met zaailingen buiten uit zodat ze daar nog verder kunnen groeien tot ze in mei uiteindelijk echt uitgeplant mogen worden.

diana-foto-4-bakjes-met-zaaisels

Ook nog wat sla en andijvie gezaaid en dat heb ik in 2 kleinere bakjes gedaan, ook breedwerpig. De andijvie en sla heb ik weer afgedekt met vermiculiet, de prei heb ik afgedekt met een laagje potrgond/brekerzand-mengsel (omdat prei een donkerkiemer is, en dus graag voldoende bedekking wil bij het kiemen van de zaden).

diana-foto-5-sla-zaailingen

En dan hoop ik dat het eindelijk iets warmer weer wordt en in de kas de slazaaisels er over een mand dan zo uit zien.

diana-foto-6-prei-gekiemd

En de preizaailingen zo.


En dat lijkt me erg fijn, want pas dan lijkt de lente echt een beetje in de buurt te komen. Nu nog even koud, geen weer voor de tuin, verboden om te snoeien, de grond te hard om te wieden, te koud om te planten, het water in de tonnen bevroren. Maar de lente komt eraan, nog heel even geduld!

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin