BLOG
floor_foto2_san marzano.jpg
29 mrt. 2017

Soorten tomaten

Er bestaan zo ontzettend veel soorten tomaten. Er zijn wel meer dan duizend tomatenrassen. Het exacte aantal zullen we nooit te weten komen, want er wordt ook heel veel geëxperimenteerd met tomaten om nieuwe sterke rassen te ontwikkelen.

In mijn moestuin heb ik dit jaar heel veel rassen tomaten staan. Ik wil er een aantal, waar ik heel erg blij van word, aan jullie laten zien en dit haalt jullie misschien over om ook deze variant te kweken.

Cherrytomaat – sungold (25 – 35 gram)

Dit is absoluut mijn favoriet! Het is een gele tomaat met ontzettend veel smaak. Hij is wat zoeter dan een gewone tomaat en wordt veel gebruikt in culinaire gerechten als garnering. Hij heeft niet voor niks de naam sungold, want de tomaten krijgen een goude kleur door de zon. Deze moet je dus lekker in de felle zon plaatsen. Het beste is in een kas waar het warm is. Als je net zoals ik geen kas hebt, wees dan niet getreurd, want ik kan je vertellen dat hij het ook prima buiten doet, als hij maar lekker warm staat.

Pruimtomaat -san marzano (70 - 100 gram)

Niet alleen de smaak van deze langwerpige tomaat is goed, maar ook de vorm is supermooi. Het worden best wel grote tomaten met weinig vruchtvlees. Deze tomaten worden dan ook niet voor niks veel gebruikt om tomatensaus van te maken. Sauzen moet lekker dik zijn en daar heb je niet te veel vruchtvlees voor nodig. Deze tomaat zorgt ervoor dat je dus minder werk hebt om hem schoon te maken. Hij doet het prima in volle grond, maar net zoals alle andere tomaten staan ze liever ergens beschut binnen in de kas.

Cherrytomaat – White berry (25 – 35 gram)

Dit is een supermooi, wit tomaatje. Net zoals de sungold tomaat, verklapt hij door middel van zijn naam de kleur: wit. Hij ziet eruit als een bleek, geel tomaatje dat te weinig zon heeft gehad, maar dat is gewoon haar kleur. Ook deze cherrytomaat heeft zeker meer dan 6 uur zon nodig per dag, dus op een warme standplaats komt het helemaal goed.

Trostomaat - Vitella (100 – 150 gram)

Dit is een trostomaat zoals je hem gewend bent: veel vruchtvlees en groot van formaat. Hij heeft een echte tomatensmaak en is het lekkerst als je hem eet als hij net van de plant komt. Dit geldt trouwens voor alle tomaten. Ook deze tomaat moet je op een zonnige plek plaatsen en wanneer de plant bloemen begint aan te maken, moet je voldoende voeding geven. De groente&fruit bio kegels zijn ideaal: deze druk je in de grond naast de stam van de plant en je weet dat je een precieze hoeveelheid voeding per plant geeft.

Groetjes,

Floor

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin