BLOG
bloesem peer
18 apr. 2017

Bloesem

April is de tijd dat de meeste fruitbomen en –struiken bloeien. Traditioneel zijn kersen en pruimen vaak de één van de eerste fruitbomen die bloeien, soms is het dan zelfs nog maart. En na de kersen en pruimen volgen de appels en peren, en dan de bessenstruiken. Hier is de braam zo ongeveer de laatst bloeiende fruitstruik, maar dat is mede afhankelijk van het ras.

Bloesem pruimenboom

Op de foto zie je de bloesem van een pruimenboom, altijd helder wit, en de bloei begint altijd op de kale takken (dus nog voor het eerste blad verschijnt).

Bloesem appelboom

Op deze tweede foto zie je de bloesem van een appel; die bloesem is juist zachtroze van kleur en de bloemen verschijnen tegelijkertijd met het blad.

Bloesem perenboom

En op deze derde foto zie je de bloesem van een perenboom; die bloesem is dan weer zuiver wit en ook hier verschijnt ook het blad al.

Fruitbomen verzorgen

En zo kijken we dus elk jaar verwachtingsvol naar alle fruitbomen en -struiken in de tuin in april. Wat bloeit er wel of niet, welke boom heeft er een ‘beurtjaar’, zijn er al genoeg bestuivers, worden alle bloemen ook daadwerkelijk vruchten en moeten we dan wel of niet gaan uitdunnen, etc.. En tegelijkertijd kijken we ook angstvallig naar het weer; vorst kan de bloesem beschadigen, hagel kan de nog jonge vruchtjes beschadigen. En tot slot zijn er dan nog de ziekten en plagen, van vruchtbomenkanker tot de spinselmot.

Er is dus heel veel om je druk om te maken. Of juist niet, want je hebt niet overal invloed op. Houd vooral alle fruitbomen en –struiken in de gaten en zorg goed voor ze: geef ze tijdig meststoffen en giet bij droog weer, zeker bij jonge bomen en struiken. Bij late nachtvorst kun je bijvoorbeeld een vliesdoek over de bloesem hangen in de middag zodat de warmte onder het doek nog kan worden opgevangen en die warmte in de nacht weer kan worden afgestaan; daardoor kan het net een paar graden minder koud zijn onder het vliesdoek.

Houd eventuele ziekten en plagen in de gaten, de rupsen van bijvoorbeeld de spinselmot kunnen in één of twee weken een hele boom kaal vreten zodat er geen vruchten zijn maar zelfs ook geen blad, en het kost een boom heel veel energie om daar van te herstellen. Er bestaan heel veel biologische en niet biologische middeltjes tegen plagen, maar bedenk ook dat het heel duur is om preventief elk beestje te bestrijden, en dat is ook zeker niet nodig. Kijk gewoon regelmatig en aandachtig naar je fruitbomen en fruitstuiken en zoek in boeken of op internet naar oplossingen als er problemen zijn die te groot worden en eigenlijk moeten worden opgelost.

En geniet verder vooral van alle bloesems en van alle bestuivers die er op af komen.

Blauwe bes in de knop

Op deze foto zie je de blauwe bes in knop; de bloei begint vaak laat in april en in mei, deze knopjes openen zich dan tot witte bijna belvormige bloempjes in trossen.

Aalbes in bloei

Op deze foto zie je de aalbes in bloei, en je kunt achter het kleine geelgroene bloempje zelfs al het vruchtbeginsel (het besje) zien.

Kruisbes in de knop

En datzelfde geldt ook voor deze foto van de bloempjes van een kruisbes; achter het kleine geelgroene bloempje zit al direct een minikruisbesje. Oei, pas wel op voor de scherpe stekels, bij het plukken van de rijpe kruisbessen (maar dan is het ondertussen al juni-juli) kun je er akelig je handen aan open halen.

Voor nu gaat het hier goed met alle fruitbomen en fruitstruiken; alles ziet er gezond uit, de vorst is voorbij en we zullen later wel zien of de 2 afgelopen koude nachten nog consequenties hebben gehad voor de vruchtzetting. In het allerergste geval zullen we zelf appels en peren en bessen moeten kopen, en dat is ook niet erg. Maar als alles wel goed gaat en we fruit uit eigen tuin kunnen oogsten, dan is dat wel enorm leuk (en vaak ook overdadig veel). En eerlijk is eerlijk; zelf geoogste en gekookte stoofpeertjes in rode wijn, aalbessengelei van eigen tuin, of een appeltaart van eigen appels smaken toch het allerlekkerst!!

Groetjes,

Diana

Lees ook deze blog van Diana: Peper en paprika's.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin