BLOG
Floor 2 Narcissen.jpg
17 dec. 2016

Winterstop in de moestuin!

Het is nog nét geen winter, maar toch merk je echt dat die eraan komt. Ik ben al een aantal dagen niet in mijn moestuin geweest, omdat er gewoon niks te doen is. Van mij mag het flink gaan vriezen dit jaar, want dit is goed voor de planten en de dieren. Alles mag wel weer wat meer in balans komen. Mijn tuin ligt aan de kust, dus de kans op vorst is hier sowieso veel kleiner dan in het binnenland, maar laten we er toch op hopen!Je merkt aan het weer dat de seizoenen aan het verschuiven zijn en dat merk je ook in de tuin. Ik hou daar dus nu al een beetje rekening wanneer ik in het volgende moestuinjaar ga zaaien. Stel dat het weer een zachte winter wordt, waar ik wel een beetje bang voor ben, zal het in het voorjaar natter zijn en in oktober langer warm blijven. Tomaten kunnen dus langer buiten blijven en je kunt bijvoorbeeld een paar rijtjes extra radijsjes, sla en spinazie in september zaaien. Want ieder nadeel heeft natuurlijk ook zijn voordeel.


Ondanks dat het kouder is, staat er zeker nog wat in de tuin. Het is verdwaald groen maar ik kan nog steeds uit de tuin eten! Hoe tof is dat?! Boekenkool, bieten, pastinaak en wat andijvie. Wat ik nu vooral doe, is lekker warm binnen wegdromen over de zomer van 2017, waarbij ik vooral veel moestuinboeken en blogs van anderen lees. Ik vind het ook erg leuk om te zien hoe andere mensen kijken naar de moestuin en daar kun je veel van leren. Ik kan nu in ieder geval al niet wachten tot het weer helemaal groen is in de tuin en alles weer in bloei staat.Winter moestuinweetje:


Wist je trouwens dat in de wintermaanden nog heel goed bloembollen kan poten? Als het buiten niet regent en er nog geen sneeuw ligt, is het geen enkel probleem om de tuin nog even in te gaan en wat voorjaarsbloeiers in de grond te stoppen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende bloembollen:


  • Blauwe druifjes
  • Cyclaam
  • Alle soorten hyacinten
  • Irissen
  • Lelietjes van dalen
  • Narcissen
  • Alium bol (sierui)
  • Tulpen
  • Zomerklokje


Je ziet dat het nog een flinke lijst is! Zodra het droog is en je durft de kou aan, ga dan naar buiten en stop nog een paar bloembollen in de grond, dan ben je in het voorjaar superblij als je die blauwe druifjes boven de sneeuw uit ziet komen! Poot de bloembollen wel op een plek waarvan je weet dat ze daar ook kunnen blijven staan. Deze bloemen komen namelijk ieder jaar weer terug, dus poot ze tussen je vaste planten. Maar je kunt ze natuurlijk ook in een pot planten. Het is helemaal leuk als je een mix van verschillende bloembollen, die ook een andere bloeitijd hebben, in een bloempot doet. Zo heb je namelijk maanden plezier van een kleurig afwisselende bloempot!


Wat doe jij nog meer in de moestuin?


Groetjes,


Floor – Floors Moestuin

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin