Tips
19 apr. 2023

Onkruid verwijderen in je moestuin

Een moestuin is super leuk, maar regelmatig komen er ‘ongewenste’ planten tevoorschijn. Groenten en kruiden zijn namelijk niet de enige zaadjes die in je moestuin ontkiemen: ook onkruid groeit maar al te graag in jouw moestuin. En laten we daar nu net niet op zitten te wachten! Onkruid wieden is een tijdrovende klus en niet het meest favoriete klusje van moestuinierders. Je hebt je onkruid net verwijderd en voordat je het weet komt er alweer nieuw onkruid de grond uit schieten. Lees snel verder om te ontdekken hoe je onkruid het beste kunt verwijderen én voorkomen!

Soorten onkruid in je moestuin

Onkruid groeit niet zomaar in je tuin en vertelt je veel over de bodem waarin het groeit. Onkruid zoals akkerdistels, veldmuur, brandnetels en straatgras groeien vaak op een voedselrijke grond. Dat is dus eigenlijk positief. Het onkruid dat daarmee gepaard gaat is daarentegen iets minder fijn.

De plakkerige plantjes die we ook kennen als kleefkruid wijzen op een grond met veel stikstof. Stikstof hoeft niet per se slecht te zijn, aangezien dat één van de bouwstenen van een plant is. Te veel stikstof kan leiden tot grote, slungelige planten. Verschijnt er klein hoefblad in je moestuin? Dat betekent dat je grond een slechte structuur heeft.

Onkruid verwijderen in je moestuin

Er zijn veel verschillende manieren om onkruid te verwijderen. Zo kun je onkruid met de hand verwijderen, de grond schoffelen of een bestrijdingsmiddel gebruiken. Probeer altijd eerst onkruid met de hand te verwijderen of door middel van gereedschap dus een onkruidtrekker of een schoffel. Is er teveel onkruid en is handmatig of mechanisch geen optie meer? Kies dan voor een bestrijdingsmiddel, bij voorkeur op basis van een natuurlijke stof. 

Onkruid verwijderen met de hand

Geef onkruid geen kans om te groeien. Zie je tussen je groente- en fruitplantjes onkruid? Verwijder het gelijk. Hoe sneller je het verwijdert, des de kleiner de kans dat het onkruid zich verspreidt. Het onkruid geniet van de voedingsstoffen die in de grond zitten, terwijl die eigenlijk bedoeld zijn voor de moestuinplanten. Probeer altijd het gehele onkruidplantje te verwijderen, dus inclusief wortel. 

Schoffelen of met een onkruidtrekker

De tweede optie om onkruid te verwijderen is door te schoffelen. Met een schoffel maak je de aarde los en komt het onkruid dat in de grond zit los. De ongewenste plantjes kun je er zo tussenuit halen. Het wat grotere onkruid kan je er met een drietand uittrekken. Let natuurlijk wel op dat je niet per ongeluk je moestuinplantjes er uittrekt! Een onkruidtrekker is zeer geschikt voor onkruiden met een zogenaamde penwortel. Deze wortelonkruiden groeien tot diep in de grond en je kunt deze onkruiden alleen effectief verwijderen door deze met wortel en al uit de grond te halen. Met een onkruidtrekker kun je deze onkruiden zoals paardenbloem effectief verwijderen. 

Onkruid verwijderen met een bestrijdingsmiddel

Is er teveel onkruid en is handmatig of mechanisch verwijderen geen optie meer? Gebruik dan een bestrijdingsmiddel. Pokon Tegen Onkruid Spray is geschikt voor onkruiden tussen bestrating, beplanting en in de moestuin. Het geeft zeer snel resultaat. De werkzame stof is azijnzuur, deze stof wordt snel afgebroken in de bodem. Hierdoor is zaaien en planten al mogelijk één dag na toepassing. 

Onkruid voorkomen in de moestuin

Onkruid helemaal voorkomen is lastig, maar er zijn zeker diverse manieren waarop je het zoveel mogelijk kunt voorkomen. Een van die manieren is door te “mulchen”. Mulchen betekent het afdekken van de grond. Strooi een bodembedekker tussen de moestuinplanten om ervoor te zorgen dat toekomstig onkruid zwakker wordt. Het is voor onkruid lastiger om door de mulchlaag te groeien waardoor ze ontmoedigd raken. Een ander voordeel is dat het organische materiaal langzaam zal verteren en hierdoor voedingsstoffen vrijkomen. Het afdekken van de grond beschermt ook tegen uitdrogen, waardoor watergeven minder nodig is.

Tips om onkruid te verwijderen

Nog wat handige tips op een rijtje!

  • Verbeter de kwaliteit van je bodem om onkruid te voorkomen.
  • Laat onkruid nooit bloeien, dan vind je het straks overal! Verwijder onkruid met de hand of schoffel voorzichtig.
  • Houd je moestuin schoon door vanaf half april wekelijks te wieden.
  • Bedek de grond met materiaal die onkruid verstikken, bijvoorbeeld vers gemaaid gras, stro, hooi, houtsnippers en cacaodoppen.

Uiteindelijk zijn niet alle onkruidsoorten nadelig. Sommige soorten zijn zelfs mooie planten, zoals madeliefjes. Daarnaast trekken ze ook bijtjes aan en zorgen ze voor biodiversiteit. Bedenk dus goed welke plantjes je wél en niet in je moestuin wilt hebben. Succes!

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin